Paksoi – salade met noodles

Print Friendly, PDF & Email

Met een frisse dressing over je paksoi en noodles wordt het opeens een soort salade, heerlijk fris op een wat warmere dag. Je kan het ook prima koud laten worden en als koude lunch eten, ook om mee te nemen.

Ingrediënten

1 struik paksoi, 1 pakje noodles, 1 pakje tofu, paar el sojasaus, olie om te bakken, 1 sjalotje, 1-2 flinke wortels, 2 takjes basilicum, 6 zongedroogde tomaten. Voor de dressing: 3 el olijfolie, ½ el geroosterde sesamolie, 2 el appelazijn, 1 el gembersiroop, sambal of tabasco, p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet de zongedroogde tomaatjes even in de week in een kopje heet water. Snijd de tofu in blokjes, dep ze even droog met een keukenpapiertje en doe ze in een kommetje. Hussel even om met een paar el zoute sojasaus en laat even marineren. Maak de paksoi schoon en snijd in niet te fijne repen. Pel het sjalotje en boen of schrap de wortels. Maak een dressing van olie, azijn, gembersiroop en geroosterde sesamolie in een ruime kom. Voeg sambal of peper naar smaak toe. Snijd met kaasschaaf of dunschiller lange linten van de wortels, of rasp ze op een grove rasp. Meng de wortel met de dressing. Pel en snipper het sjalotje en meng ook door de wortel. Verwarm wat olie in een wok en bak de tofublokjes tot ze licht gaan kleuren. Schep uit de wok en houd even apart. Bereid de noodles volgens de aanwijzingen op het pak. Snijd de tomaatjes en basilicumblaadjes in stukjes en meng met de wortelslierten. Verwarm weer wat olie in de wok en bak eerst het witte deel van de paksoi even aan en geef het een snuf zout (of sojasaus). Voet daarna het groen toe en bak nog heel kort. Kiep daarna de paksoi in de kom met wortel. Giet de noodles af en meng ook door de paksoi. Proef of je er nog wat peper of sesamolie op wil en meng de tofublokjes erdoor. Warm lekker, als koude meeneem lunch ook heel geschikt!