Venkelsoep met witte vis

Print Friendly, PDF & Email

Venkelsoep met witte vis

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Deze soep is een Frans recept, die ik een beetje verhollandst heb door er nog een aardappel aan toe te voegen, ik kon het niet laten! Venkel combineert prachtig met vis, samen in een ovenschotel bijvoorbeeld, maar ook de venkel als bijgerecht. Venkel is een fantastische groente als je hem ziet groeien, het is een wuivend veld van frêle groene pluimen. Was je een elfje dan wilde je hier wel wonen. Maar nee, het venkelwoud beland in de Kievitpakketten, en vervolgens in allerlei gerechten. Wist je dat hij rauw in een salade ook heerlijk is? Heel dun gesneden kan dat prima!

Ingrediënten

700 g venkel, 1 ui, scheut olijfolie, 1 citroen, 10 draadjes saffraan, 2 tomaten, handje verse dille (of tl gedroogde), 1  laurierblad, scheut witte wijn of vermouth, 1 dikke aardappel, 2 blokjes kippenbouillon, 400-500 g witte vis (ik koos leng – wijting is ook een goede keus) vraag je visboer!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en snijd in stukjes. Verwarm een scheut olie in een ruime soeppan en fruit de ui glazig. Maak intussen de venkel schoon, bewaar wat groen eventueel voor garnering. Snijd in kleine stukjes. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Voeg venkel en aardappel toe aan de pan en bak even al omscheppend. Blus af met een royale scheut wijn. Druk de bouillonblokjes stuk op de bodem van de pan en roer door met een scheut water, dan voeg je de rest van het water toe, 1 liter water is genoeg. Doe het laurierblaadje, saffraan en rasp van 1 kleine citroen erbij en breng aan de kook, laat 10 min. koken.

Snijd de kern uit de tomaat en snijd in blokjes. Snijd de wis in dunne reepjes of stukjes. Hak de dille vast fijn. Wanneer de venkel en aardappel zacht genoeg zijn (maar nog niet uit elkaar vallen!), draai je het vuur laag en pocheer je de vis in de soep. Voeg ook de tomaat en dille toe. Proef voor p&z, garneer met wat gehakt venkelgroen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK