Prei, pasta en rode linzensaus

Prei, pasta en rode linzensaus

geschreven door Kievit op 2 september 2022

Prei vind ik nou echt zo’n groente om te combineren, zoals je ook met bleekselderij doet. In een groentesoep of in de nasi past de prei perfect, toch kan hij ook prima als opzichzelfstaande groente worden gegeten. Vroeger at ik thuis prei, heel fijn gesneden en dan gestoofd, aangemaakt met een beetje azijn en wat bloem en melk. Dat is me een beetje te snotterig, maar dat zuurtje beviel me wel goed, dus die houden we er in. En omdat we vandaag geen beest op ons bord blieven, combineerde ik hem met een zijdezachte rode linzensaus. Zo zacht wordt hij alleen als je hem pureert in een goede blender, maar ook wat grover gekookt smaakt het natuurlijk prima. En wil je liever rijst of gierst erbij? Jij bent de baas over je bord!

Ingrediënten

  • 700 g prei
  • 1 grote ui
  • 2-3 stengels bleekselderij
  • 175 g rode linzen
  • 350 g pasta (ik nam spaghetti)
  • olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl kurkumapoeder
  • peper uit de molen
  • paar lepeltjes kappertjes
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 30 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Zet water op voor de pasta en begin dan eerst aan de saus: Pel en snipper een grote ui en fruit zacht in een scheutje olijfolie. Was een paar stengels bleekselderij en snijd in fijne boogjes, voeg ze toe aan de ui. Doe er een lepeltje bouillonpoeder op (of wat zout) en een klein scheutje water en laat even zweten met een deksel op de pan. Intussen maak je vast de prei schoon: snijd lelijke stukjes groen weg en halveer de prei in de lengte, spoel af onder de kraan en snijd in stukjes. Kijk de linzen na op steentjes en voeg ze toe aan de ui en bleekselderij, voeg zoveel water toe dat er nét een beetje boven de linzen staat. Kook in 15 min. zacht en gaar, roer af en toe en voeg zo nodig wat water toe. Verwarm wat olie in een ruime koekenpan en bak hierin de prei even aan. Strooi er wat p&z over en sprenkel er 3 el balsamicoazijn over. Stoof met deksel op de pan zo zacht als je lekker vindt, kijk en prik na 5 min. al even. Zet ook de pasta op. Kruid de linzensaus met de beide paprikapoeders, de kurkuma en proef voor p&z. Pureer de saus desgewenst glad in de blender of met een staafmixer. Giet de pasta af en roer er een beetje olijfolie door. Serveer de pasta met een schep gele saus en daarbovenop de prei. Maak af met een paar kappertjes en een draai uit de pepermolen.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!