Prei, pasta en rode linzensaus

Print Friendly, PDF & Email

Prei, pasta en rode linzensaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept

Prei vind ik nou echt zo’n groente om te combineren, zoals je ook met bleekselderij doet. In een groentesoep of in de nasi past de prei perfect, toch kan hij ook prima als opzichzelfstaande groente worden gegeten. Vroeger at ik thuis prei, heel fijn gesneden en dan gestoofd, aangemaakt met een beetje azijn en wat bloem en melk. Dat is me een beetje te snotterig, maar dat zuurtje beviel me wel goed, dus die houden we er in. En omdat we vandaag geen beest op ons bord blieven, combineerde ik hem met een zijdezachte rode linzensaus. Zo zacht wordt hij alleen als je hem pureert in een goede blender, maar ook wat grover gekookt smaakt het natuurlijk prima. En wil je liever rijst of gierst erbij? Jij bent de baas over je bord!

Ingrediënten

700 g prei, 1 grote ui, 2-3 stengels bleekselderij, 175 g rode linzen, 350 g pasta (ik nam spaghetti), olijfolie, 3 el balsamicoazijn, 1 tl bouillonpoeder, 1 tl paprikapoeder, ½ tl gerookte paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder, ½ tl kurkumapoeder, peper uit de molen, paar lepeltjes kappertjes

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet water op voor de pasta en begin dan eerst aan de saus: Pel en snipper een grote ui en fruit zacht in een scheutje olijfolie. Was een paar stengels bleekselderij en snijd in fijne boogjes, voeg ze toe aan de ui. Doe er een lepeltje bouillonpoeder op (of wat zout) en een klein scheutje water en laat even zweten met een deksel op de pan. Intussen maak je vast de prei schoon: snijd lelijke stukjes groen weg en halveer de prei in de lengte, spoel af onder de kraan en snijd in stukjes. Kijk de linzen na op steentjes en voeg ze toe aan de ui en bleekselderij, voeg zoveel water toe dat er nét een beetje boven de linzen staat. Kook in 15 min. zacht en gaar, roer af en toe en voeg zo nodig wat water toe. Verwarm wat olie in een ruime koekenpan en bak hierin de prei even aan. Strooi er wat p&z over en sprenkel er 3 el balsamicoazijn over. Stoof met deksel op de pan zo zacht als je lekker vindt, kijk en prik na 5 min. al even. Zet ook de pasta op. Kruid de linzensaus met de beide paprikapoeders, de kurkuma en proef voor p&z. Pureer de saus desgewenst glad in de blender of met een staafmixer. Giet de pasta af en roer er een beetje olijfolie door. Serveer de pasta met een schep gele saus en daarbovenop de prei. Maak af met een paar kappertjes en een draai uit de pepermolen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een amandelsaus geeft de knolselderij cachet. Ook lekker bij andere groenten!

Bekijk het recept

Frisse salade van winterpostelein

saklade van winterpostelien met sinaasappel en walnoten
Print Friendly, PDF & Email

Snel klaar, deze salade met noten en sinaasappel.

Bekijk het recept