Snijbietlasagne met citroen

Snijbiet lasagne met citroen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

Snijbiet is een beetje vergelijkbaar met spinazie, het is ook familie van elkaar. Het slinkt wat minder erg dan spinazie en is een fantastische tuinplant. Het is er in groen, maar ook met een mooie gele nerf of een rode. Deze frisse lasagne leek me een goede bestemming voor de snijbiet. Oorspronkelijk was het recept met worst, maar ik koos voor een vegetarische variant en gebruikte kikkererwten, die vind ik zo lekker. Maar wil je toch vlees eten, kies dan gekruide worstjes en hak ze in stukjes en bak ze voor je ze aan de lasagne toevoegt.
Ik maakte deze lasagne eens voor mijn vegetarisch etende vrienden uit Frankrijk, die een dagje van ons strand genoten. Ik voelde me trots om nu snijbiet uit ónze tuin te kunnen serveren, want vaker tref ik ze in Frankrijk en eet ik snijbiet (‘blette’) uit hún tuin! Wij aten de lasagne lauwwarm op een hete dag. Met een groene salade erbij en aardbeien met yoghurt toe hadden we een zomers feestmaal.

Ingrediënten

  • 900 g snijbiet
  • 3 el boter
  • 3 el bloem
  • 750 ml melk
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • p&z
  • 1 citroen
  • 1 pakje lasagne
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • scheutje olie

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was eerst de snijbiet grondig en laat uitlekken. Laat ook de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Smelt de boter in een ruime pan en roer de bloem erdoor. Laat 2 min. garen en roer dan de melk erdoor tot je een gladde, dunne bechamelsaus hebt. Laat het 1 min. koken en haal dan van het vuur. Meng er de ¾ van geraspte kaas door en maak op smaak met p&z. Snijd de snijbiet in smalle reepjes. Meng de saus met de rauwe snijbiet in een grote kom. Verwarm de oven voor op 200°C. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de kikkererwten even aan met wat komijn, paprikapoeder en wat zout tot ze een beetje drooggebakken zijn. Draai het vuur uit. Snijd de citroen in dunne plakjes en zet ze op met een bodem koud water. Kook ze 7 min. op een laag vuurtje. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze afkoelen op een schone theedoek. Doe een laag van het snijbiet mengsel in een grote rechthoekige schaal, neem een wat grotere dan je anders misschien doet, want de snijbiet neemt veel volume in. Bedek de eerste laag snijbiet met een laagje lasagne vellen. Daarboven op gaat weer een laag snijbiet en dan de kikkererwten. Giet er ook wat van het vocht over. Weer een laagje lasagne-vellen, weer snijbiet en wat vocht, vellen en eindig met een laag snijbiet. Bedek met de citroenen en bedek met bakpapier. Bak 30-35 min. in de oven en haal dan het papiertje  er af. Strooi de overgebleven kaas erover en bak nog 5 min. in de oven, eventueel met de laatste minuten de grill aan.

 

 

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept