Gesauteerde boerenkool met citroen en ansjovis
Vorige week gaf ik een recept voor een curry met boerenkool, maar nog veel eenvoudiger is om de boerenkool te sauteren. De wat? Sauteren, dat is bakken in hete olie waar je een snuf zout aan toe hebt gevoegd. Best spectaculair, met de paarse bloemkool! Met wat simpele smaakmakers als knoflook, ansjovis en wat citroen, zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. De tomaatjes voegen wat kleur en afwisseling in de smaak toe. Zelf vond ik kaas niet nodig, maar liefhebbers strooien nog een beetje Parmezaan over de groente. Of probeer eens de vegan optie: edelgistvlokken!
Ingrediënten
- 500 g boerenkool (paars of groen, kan allebei)
- 2 el pijnboompitjes
- 2-3 sliertjes ansjovis uit olie
- 2 tenen knoflook
- citroensap (2-3 el)
- eventueel beetje rasp van een citroen
- p&z, 2 el geraspte Parmezaanse kaas of edelgistvlokken
- eventueel 200 g cherrytomaatjes
Bereiding
Ris het blad van de stelen boerenkool en was grondig. Mocht er onverhoopt een luisje inzitten, voeg dan wat azijn of zout aan het spoelwater toe, dan laten ze beter los. Was het twee keer en knijp dan het vocht er uit en hak in stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak fijn. Halveer de tomaatjes en hak de sliertjes ansjovis fijn. Verwarm een pan met een dikke bodem en rooster eerst de pijnboompitjes tot ze een beetje verkleuren. Laat ze afkoelen op een bordje. Verhit dan 2 el olie in de pan en ¼ tl zout en sauteer de boerenkool al omscheppend tot het gaat slinken. Voeg de fijngehakte knoflook en ansjovis toe en bak al omscheppend ongeveer 10 min, af en toe even omscheppen. Voeg de tomaatjes toe en warm die even mee. Maak op smaak met citroensap en rasp en versgemalen peper. Op het bord kan je er eventueel nog wat kaas of edelgistvlokken over strooien. Lekker met pasta, quinoa of bulgur.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 374
- Volgende »