Wortelsalade met knapperige kikkererwten

Print Friendly, PDF & Email

Wortelsalade is lekker en supersimpel. Wortels raspen, mengen met een dressing, nog wat frivoliteit erdoor in de vorm van een appeltje, wat rozijntjes of wat plakjes augurk, of lekker pittig, een beetje rucola! De truc met deze salade is vooral dat je de wortels apart van elkaar raspt en apart in een kommetje mengt met een deel van de dressing en dan per kleur mooi op een schaal schikt. Een zon, mooie ringen of banen, leef je uit! Die leuke kleurpeen vraagt om een recept waarbij je die kleurtjes tot zijn recht laat komen, toch? Als je ze bij elkaar in een pannetje kookt, kleurt de paarse peen alle andere peen mee en dat levert niet zo’n mooi resultaat op. Ik maak ze daarom ook graag geroosterd uit de oven, een recept daarvoor vind je hier.

Ingrediënten

500 g wortels, 1 blikje kikkererwten, 1 tl paprikapoeder, ½ tl komijnpoeder, snuf zout, 1 el olijfolie, Voor de dressing:, 2-3 el citroensap of paar el azijn, 1 tl mosterd, 1 tl honing, 2 el olijfolie, 1 el geroosterde sesamolie, p&z, eventueel wat verse peterselie koriander of basilicum, naar wens ook nog een paar augurken

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst de knapperige kikkererwten. Zet de oven vast op 200°C. Spoel een blikje kikkererwten af in een vergiet en dep een beetje droog. Meng ze in een kommetje met paprikapoeder, komijn, een el olie en een snuf zout. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en spreid de kikkererwten er op uit. Schuif ze in de oven en bak ze 15 min. Dan hussel je ze een keer om en rooster je ze nog 10-15 min., tot ze knapperig zijn. In de ene oven gaat dat sneller dan de andere, maar die knapperige erwtjes waren bij ons thuis echt een hit!
Maak dan de dressing door de twee soorten olie, azijn of citroensap, mosterd, honing en p&z te mengen. Rasp de wortels apart en meng elke portie met een beetje dressing. Schik het in banen of ringen op een schaal, wat je mooi vindt. Versier met plakjes augurk en sprenkel een eventueel restant van de dressing erover. Strooi voor het serveren de erwten over de salade en als je hebt wat peterselie of basilicum, want als het er lekker uit ziet, krijg je zin om te eten!