Andijvie met kastanjes en shiitake

Andijvie met kastanjes en shiitake

geschreven door Kievit op 24 november 2018

Het is even wat werk, die tamme kastanjes, maar elke herfst moet je minstens één keer tamme kastanjes eten! Zoet, vullend, aards. In vroeger tijden werden er veel kastanjes gegeten, in de Franse en Britse keuken vind je dat veel meer terug. Heerlijk in combinatie met het bittertje van de andijvie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor gevacumeerde kastanjes om het jezelf makkelijk te maken.  In plaats van shiitake kun je elke andere paddestoel gebruiken!

Ingrediënten

  • 1 struik andijvie
  • 400 g tamme kastanjes
  • 150 g shiitake
  • 2 grote uien
  • olijfolie
  • p&z
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 40 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Eerst de kastanjes, dat kan je ook al van tevoren doen. Kerf in de platte onderkant van elke kastanje een kruisje in de schil en doe ze in een pan. Giet er koud water bij tot ze onderstaan, geef ze een snuf zout en breng het op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kastanjes 10 min. zachtjes koken. Draai het vuur uit en vis er telkens een stuk of 5 kastanjes uit en pel ze zo heet mogelijk. Als ze koud worden, gaat het bruine velletje weer vastplakken! Zet de kastanjes even apart en bereid de rest voor. Shiitake schoonwrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Verwarm een scheutje olie in een ruime pan en bak de shiitake aan. Intussen kun je de uien pellen, halveren en in maantjes snijden. Shiitake uit de pan op een bordje apart zetten en weer een scheut olie in de pan. Bak de ui 10 min. tot ze zacht is en een beetje gaat kleuren. Andijviebladeren los van de struik snijden, wassen, kleiner snijden en toevoegen aan de uien. Andijvie al roerende in een paar minuten laten slinken. Kastanjes en shiitake toevoegen aan de andijvie. Op smaak brengen met p&z en misschien een scheutje tamari. Lekker met een gekookt graan.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!