Aubergine spread

aubergine spread met reepjes groente

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapstelenstamppot met gebakken appel

Raapstelenstamppot met gebakken appel en blokjes gebakken rooktofu

Yes, het regent en we eten stamppot, Holland op zijn best! Alhoewel, ook in een risotto of pastagerecht zijn raapstelen…

Bekijk het recept

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

Aubergine vind ik heerlijk in een stoofpot, maar ook gegrild met een beetje fetakaas erover gekruimeld vind ik ze heerlijk. Koude gegrilde plakjes smaken heerlijk op een boterham met een beetje tahin of kaas eronder, maar je kunt ook een keer deze heerlijke spread maken. Het handigst vind ik om de aubergine te bakken in de oven op een moment dat hij toch al aan staat, want om nou de hele oven aan te zetten voor één aubergine, dat is ook weer zo wat.
Verder is het na het bakken zo simpel als wat en dan heb je dus een lekkere spread voor op wraps of  een volkoren boterham of als dip voor groente als bleekselderij en reepjes wortel!

Ingrediënten

1 grote aubergine, 20g cashewnoten, 1 tl  kerrie, 1 el  olijfolie,  1 snuf zout, 1 el citroensap, eventueel gehakte ui en/of teentje knoflook

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de steelaanzet van de aubergine en halveer hem in de lengte. Kerf de beide helften kruislings in met een scherp mes en bestrijk met een beetje olie. Bak de beide helften 45-60 min. in de oven. De binnenkant is nu helemaal zacht. Dit zachte schraap je met een lepel ui de schil, de schil gooi je weg. Mix het vruchtvlees in de beker van de staafmixer of een blender met de cashewnoten, kerrie, olijfolie, een uitgeperst teentje knoflook en een kneepje citroensap. Proef even en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe.