Bataat – hasselback

hasselback van bataat, versierd met takjes rozemarijn

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Crème verveine met gepocheerd fruit

Créme met gepocheerd fruit en een infusie met verveine, citroen, munt en aardbei

Oelala, die verveine uit onze kas, daar wilde ik mee experimenteren! Ik maakte al eens een heel lekkere pesto, maar…

Bekijk het recept

Bleekselderijsalade met komkommer en appel

Bleekselderijsalade met komkommer en appel

Bleekselderij is natuurlijk heerlijk in een klassieke Waldorf salade, maar ook een heel simpele salade als deze valt zeker in…

Bekijk het recept

Hasselback aardappels of -in dit geval- zoete aardappelen oftewel bataat, dat ziet er feestelijk uit en het is echt niet ingewikkeld om te maken. Er is namelijk een truc en die verklap ik graag! Je kan deze aardappelen ook al een dag tevoren maken en dan op 75 graden langzaam opwarmen op de dag dat je gaat eten. Bestrijk ze met wat olie en vers gehakte kruiden en ze zien er prima uit! Lekker bijgerecht bij bijvoorbeeld de gegrilde rode kool van de receptenpagina uit je tas, deze week.

Ingrediënten

  • 700 g zoete bataat
  • 3 el olijfolie
  • 1 el blaadjes van de tijm gerist
  • 1 el rozemarijnnaaldjes
  • puntje chilipoeder
  • ½ tl kaneel
  • p&z

Bereidingstijd: 55 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

 

Verwarm de oven voor op 200° C. Schil met een dunschiller de bataten en verwijder lelijke plekjes. Neem een scherp mes en 2 snijplanken van gelijke hoogte (of gebruik bv sushi-eetstokjes) en leg de bataat ertussen. Snijd met een scherp mes regelmatige sneetjes in de bataat, door de plankjes of stokjes snijd je ze niet helemaal door. Wrijf ze in met een beetje olie en leg ze in een ovenschaal. Meng de rest van de olie met fijngehakte tijm en rozemarijn, chilipoeder, zout en kaneel. Sprenkel dit over de bataat. Bestrooi met peper en schuif in de oven. Bak voor ongeveer 45 min. Sprenkel eventueel nog wat olie en zout over de bataat voor je ze serveert.