Gepekelde Chinese kool uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

Geroosterde Chinese kool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Siciliaanse prei

Print Friendly, PDF & Email

met sinaasappel en rode peper

Bekijk het recept

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept

Alles moet maar snel snel, lijkt het soms en dat vind ik jammer. Immers, sommige dingen hebben gewoon tijd nodig en dan ontstaan er mooie dingen of, in dit geval, lekkere dingen. En eigenlijk is dit, behalve dat je een beetje geduld moet hebben, beslist geen bewerkelijk recept. Chinese  kool, wat azijn zout en nog wat en gewoon, een beetje tijd! Dus op je thuiswerkdag maak je in je korte pauze tussen twee blokjes schermwerk in, even de dressing voor deze gepekelde kool. En in de tijd dat hij in de oven staat, vouw je eindelijk die berg ws even weg. En dan smikkelen van deze lekkere kool uit de oven en je realiseren hoe simpel lekker eten eigenlijk is.

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • 1 stengel verse gember
  • 70 ml appelciderazijn
  • 1 el zout
  • 1 el gembersiroop of beetje agavesiroop of suiker
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • peper
  • 1 tl geroosterde sesamolie
  • 1 el tamari
  • 4 el olijfolie

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd behoedzaam de onderkant van de kool een klein plakje af, de bladeren moeten vast blijven zitten. Pluk ook lelijke bladuiteinden weg. Snijd de kool voorzichtig, door de kern heen, in 4 kwarten. Was in een ruime bak water, je kunt voorzichtig tussen de bladeren wrijven. Was eventueel een tweede keer en laat zo goed mogelijk uitlekken, voorzichtig een beetje zwiepen kan ook. Dat er een paar stukjes blad afbreken is onvermijdelijk en niet erg, die gebruik je ook. Boen het stukje gember schoon en snijd in zo dun mogelijke plakjes, als je een stengel hebt, neem je ook een stukje stengel mee. Hak het zo fijn als je kunt. Roer de azijn in een niet te klein kommetje met het zout, zoetstof naar keus, wat versgemalen peper en de kurkuma tot het zout is opgelost. Voeg de stukjes gember toe en 3 el olijfolie en roer goed. Vet een bakplaat met 1 el olijfolie in. Hak eventueel losse stukken blad in grove stukken en hussel met 1 of 2 lepels marinade om op de bakplaat, maak een hoopje in het midden. Bedruip de kwarten kool met de marinade: lepel een beetje tussen de bladeren, terwijl je het kwartje boven het kommetje houdt. Leg de kwarten op de gesneden kool. Een restant marinade verdeel je ook over de kool en dit laat je minstens één, maar liever 2 uurtjes staan, ik dekte het even af met een deksel. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de koolkwarten 35-40 min. in de oven. Een eventueel verbrand randje is niet erg: dat snijd je voor het serveren wel weg, als het te hard gaat, leg je er een bakpapiertje over. De baktijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de kool. Prik even met een scherp mesje door het hart van de krop, als hij er zonder moeite doorheen gaat is hij gaar. Serveer met bijvoorbeeld rijst of een zachte puree van aardappel met pompoen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Siciliaanse prei

Print Friendly, PDF & Email

met sinaasappel en rode peper

Bekijk het recept

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept