Bibimbap met pittige paksoi

Bibimbap, een schotel met diverse groenten , kikkererwten, rijst en een spiegelei

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Crème verveine met gepocheerd fruit

Créme met gepocheerd fruit en een infusie met verveine, citroen, munt en aardbei

Oelala, die verveine uit onze kas, daar wilde ik mee experimenteren! Ik maakte al eens een heel lekkere pesto, maar…

Bekijk het recept

Bleekselderijsalade met komkommer en appel

Bleekselderijsalade met komkommer en appel

Bleekselderij is natuurlijk heerlijk in een klassieke Waldorf salade, maar ook een heel simpele salade als deze valt zeker in…

Bekijk het recept

Met een kookgrage puber in huis die graag Aziatisch eet, ontkomen we tegenwoordig niet aan hippe bowls die dan opeens Buddhabowl of Bibimbap heten. Bibimbap is een traditioneel Koreaans gerecht en wordt veel verkocht als ‘streetfood’. In Londen at ik het op die manier al eens, lang geleden.  We eten het thuis graag, want zo’n bowl ziet er altijd heel kleurrijk uit en het voelt heel gezond, zoveel kleurtjes groente op je bord. Met de pittigheid valt het ook reuze mee, dus wees niet bevreesd. En als die stokjes niet lukken mag het natuurlijk ook gewoon met een lepel of vork.

Ingrediënten

  • 350 g witte (basmati) of sushi rijst
  • 1 flinke paksoi
  • 1 rode ui
  • 2 el sesamzaadjes
  • 1 blikje kikkererwten of lupinebonen
  • snufje gerookte paprikapoeder
  • komijn en zout
  • 4 eieren
  • olie om te bakken
  • rauwe groenten naar keus bv. heel dun geschaafde rode kool, geraspte wortel, plakjes komkommer of kiemen
  • Voor de saus:
  • 2 tl gochujang (in de supermarkt, xenos of toko, te vervangen door chilipoeder, harissa of sirachasaus)
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 1 el rijst- of appelazijn
  • 1 el geroosterde sesamolie

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de rijst en zet op en kook gaar volgens aanwijzingen op het pak. Breng ook vast een pan water aan de kook om straks de paksoi te blancheren. Was alle groenten. Haal het groen van de stelen paksoi en snijd het groen in grove repen. Pel ui en knoflook en snijd de ui in dunne (halve) ringetjes. Snijd de andere groenten in fijne, makkelijk eetbare reepjes of stukjes. Laat de kikkererwten of bonen uitlekken in een zeef. Maak de saus door alle ingrediënten te mengen. Verwarm een ruime koekenpan en rooster het sesamzaad tot het nét een beetje kleurt, zet dan even apart in een kommetje. Verwarm een beetje olie in de pan en bak de kikkererwten droog. Bestrooi met wat gerookt paprikapoeder, komijn en zout. Haal uit de pan en zet even apart. Voeg een tl zout toe aan de pan met kokend water en blancheer de witte delen van de paksoi tot je ze zacht genoeg vindt (4-5 min.). Verwarm opnieuw wat olie in de koekenpan en bak 4 spiegeleieren.  Haal de paksoi uit de pan en laat uitlekken in een vergiet, blancheer dan het groen. Laat dat een paar minuten blancheren en ook uitlekken. Leg de stelen op een bord en druppel er een klein beetje van de saus over, daarna leg je het groen er op en doe je er weer een paar druppels saus over.
Serveer in diepe borden of ruime  kommen. Schep eerst de rijst in het bord en vervolgens maak je elk bord mooi met een schepje van alles. Bovenop komt het spiegelei en tot slot sprenkel je er een paar druppel saus over en strooi je er wat sesamzaad over. Aan tafel kun je zelf nog meer saus nemen. Eet het eens traditioneel met stokjes!