Bieten, zilvervliesrijst en karnemelksaus

Bieten, zilvervliesrijst en karnemelksaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

Een Scandinavisch geïnspireerd recept, ik vond het in een fantastisch kookboek dat ik leende uit de bieb, het heet Simpel, maar in tegenstelling tot Ottolenghi, die wel zijn boek zo noemt, maar eigenlijk nog steeds niet simpel kookt, maakt Diana Henry haar belofte wel waar. Eigenwijs als ik ben, paste ik het recept iets aan, ik maakte het nóg simpeler. Voor een meer bijzondere versie gebruik je gekookte spelt ipv. zilvervliesrijst en voeg je ook nog verse bramen toe, maar laten die er nou niet zijn in februari… Desalniettemin een recept dat de moeite waard is. Heerlijk met een stukje gebakken vette vis zoals makreel of zalm, kies wel duurzaam!

Nico’s wijntip

Château Régismont, Emotion Gris 2017

Bij dit recept moet je een beetje durven. Hierbij past (ook in de winter) héél goed een rosé. Bietjes hebben een klein ‘zoetje’, dus géén beendroge rosé, maar juist een met een klein ‘molligheidje’. Château Régismont maakt in de Languedoc een voorbeeldige rosé uit de pinot gris druif. Een zeldzaamheid in die regio. Bleek roze van kleur, ingetogen en elegant. In de mond is dit een buitengewoon gastronomische verschijning.

Ingrediënten

700 g bietjes, 300 g zilvervliesrijst, 1 kleine rode ui, sap van ½ citroen, 3 el olijfolie, 1 tl karwij, 40 g walnoten, 2 el gehakte verse dille (peterselie kan ook!), voor de dressing:, 150 ml karnemelk, 1 tl Franse mosterd, ½ tl suiker, 1 teentje knoflook, 2 el olijfolie

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Spoel de bietjes af en kook ze gaar in ruim water, afhankelijk van de grootte duurt dit 40 tot 60 min. Kook de rijst gaar in afgepast water, zodat het mooi droog kookt, of giet af en laat even droog stomen. Snipper de ui en bak héél kort in een 1 el olie, zodat jij net niet meer rauw is. Doe de ui in een kom en doe er het citroensap, 2 el olijfolie en wat p&z bij. Kneus het karwijzaad en voeg dat ook toe aan de kom. Rooster in de uienpan de walnoten tot ze gaan geuren en laat daarna afkoelen op een bordje. Terwijl bietjes en rijst nog koken maak je de karnemelk dressing: Pers het teentje knoflook uit en meng met de overige ingrediënten in een kommetje, proef even. Als de bietjes gaar zijn, pel je e en snijd je ze in kleine stukjes. Als de rijst gaar is, meng je hem met de uien in de kom. Meng ook de bietjes er voorzichtig door en bestrooi het gerecht met dille en de grofgehakte noten (of breek ze met je handen). Geef de dressing er apart bij.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK