Bietensalade met verveine, quinoa en citroen

salade van biet en quinoa

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Couscousschotel met prei

Couscousschotel met prei

Met prei kan je heerlijk mixen. In soep of een wokschotel, een preitje brengt meer smaak. Ik vond prei lange…

Bekijk het recept

Andijvie salade met appel en sinaasappel

andijviesalade

Ingrediënten voor de salade: 1 krop andijvie, 1 appel, 1 sinaasappel, 50 g pecannoten, geraspte pecorino (naar smaak), voor de dressing:, 2 el (Griekse) yoghurt, 2…

Bekijk het recept

Jawel, de verveine kan voor veel meer gebruikt dan een lekker theetje! Ook in deze bietensalade geeft hij een subtiele smaak. Het is geen ingewikkeld recept, maar het vraagt wel een beetje voorbereiding. Je kan de salade uiteraard nog verrijken met bijvoorbeeld zachte geitenkaas, kikkererwten vindt ik ook altijd top, maar zo puur is hij ook heel fijn. Wij aten hem als lunch, je kan hem ook prima meenemen naar je werk of naar een potluck-feestje. .

Ingrediënten

  • 700 g gekleurde bieten
  • 2 kleine rode uien
  • 2 takjes verveine
  • 50 ml azijn
  • 1 citroen
  • 200 g quinoa
  • olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

700 g gekleurde bieten, 2 kleine rode uien, 2 takjes verveine, 50 ml azijn, 1 citroen, 200 g quinoa, olijfolie, p&z

Breng de azijn even aan de kook en doe er 15 blaadjes verveine bij. Draai het vuur uit en laat met een deksel er op een nachtje trekken. Kook de rode en gele biet ook al de dag tevoren en laat afkoelen. Schil de chioggia biet (de roze) en snijd in plakken en dan in mooie blokjes. Vis de verveineblaadjes uit de azijn en hussel de bietjes om in de azijn, laat een 20-30 min. staan. Was de quinoa in een zeef en zet op met een vingerkootje water boven de quinoa. Kook ongeveer 15 min., daarna draai je het vuur uit en laat je het nog even nagaren met deksel op de pan, na 5 min. mag de deksel van de pan en laat je het een beetje uitdampen. Pel de uien, halveer ze en snijd in zo dun mogelijke boogjes. Doe ze in een ruime kom en strooi je er een royale snuf zout over en doe er een paar el citroensap bij. Roer even om en laat even staan. Haal het vel van de gekookte bieten en snijd ze in mooie blokjes. Pluk een 10 tal blaadjes van de verveine en hak heel fijn. Meng met de ui en doe er een royale scheut olijfolie bij. Vervolgens meng je de gele bieten erbij en daarna de rode. Rasp een beetje schil van de citroen erbij en maal er wat peper over. Meng de gekookte quinoa door de bieten en schep de roze bietjes erdoor, niet alle azijn. Proef of je hem goed vindt! Eventueel kruimel je er nog verse geitenkaas over, dat smaakt ook goed.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK