Koolblaadjes met room en citroen

Print Friendly, PDF & Email

Palmkool, spigariello, flowersprouts of boerenkoolblaadjes: het smaakt allemaal fris, gezond en lekker groen! En het is allemaal familie van elkaar, de koolfamilie is heel uitgebreid. Deze planten hebben allemaal de winter doorstaan en leveren ons nu, in het vroege voorjaar vitaliteit van eigen bodem, die iedereen goed gebruiken kan. Alle kool-variëteiten zijn gezond voor ons, omdat ze veel vitaminen en mineralen (calcium!) bevatten en bovendien voor de mens gezonde glucosinaten, die ons helpen beschermen tegen kanker. Het is de scherpe koolsmaak die je proeft, waarmee de plant zich beschermt tegen insecten. En voor ons is het dus niet giftig, maar juist heel gezond!
Op de foto zie je mijn variant met spigariello: voor ons een nieuw gewas, dat we afgelopen seizoen zaaiden omdat we nieuwsgierig waren. In Italië schijnt het een geliefde groente te zijn. Het heet Nederland ook wel bladkool of bladbroccoli: je eet blaadjes, steeltjes en bloemknoppen van deze plant en het is een smakelijk gewas! Ik serveerde het op een bordje pasta met een gepocheerd ei, dat was erg lekker.

Ingrediënten

  • 700 g koolbaadjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • pakje (plantaardige) room
  • p&z

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de koolblaadjes grondig en verwijder eventuele erg harde stukjes (waarschijnlijk niet nodig). Pel de ui en knoflook en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Ik kookte de koolblaadjes paar minuten voor in een pan water (paar minuten, daarna uitlekken, misschien kan meteen in de pan ook wel. Verwarm een scheut olie in een ruime pan en fruit de ui glazig. Voed knoflook toe en daarna de kool. Roerbak tot het gaat slinken en voeg dan de oom toe. Laat sudderen tot je het gaar genoeg vindt en maak dan op smaak met royaal citroenrasp en wat minder royaal sap. En p&z natuurlijk.