Bietentartaar met dukkah en geitenkaas

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
Eerlijk gezegd hoeft het van mij niet heel hoogdravend hoor, met Pasen. Gewoon een moment om gezellig bij elkaar te zijn, dat is mooi en ja, daar hoort zeker lekker eten bij, maar dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Deze week geef ik je een recept voor dukkah, dat is echt leuk spul. Knapperig en kruidig en een opkikker voor veel dingen. Wanneer je je groente heel simpel bereidt en je strooit er vlak voor het serveren wat dukkah over, heb je in een seconde je gerecht opgepimpt naar iets wat feestelijk te noemen valt.
Lekker over de bietentartaar, maar ook over gestoofde andijvie of spinazie, geroosterde bloemkool, over salade, een cracker met hummus of alles wat maar opknapt van een kruidige crunch..
Uiteraard kun je die bietentartaar ook eten zonder dukkah, ook lekker. Je kan hem eten op een dunne crêpe, met kaas erbij, of misschien wel met gebakken zalm (met iets van een duurzaamheidskeurmerk), of klassiek met haring of gerookte makreel, de bietjes zijn heel basic op smaak gemaakt. Zelfs met een gehaktballetje of een portie gekookte linzen smaken ze top, dus je kan dit recept ook aanpassen voor iets dat meer doordeweeks is.
Ingrediënten
- 350 g gekookte bietjes
- 1 klein rood uitje
- snufje kurkuma (optioneel)
- 1 rode appel
- paar binnenste blaadjes van andijvie (of andere salade)
- 4 plakjes zachte geitenkaas
- 4 el dukkah
- olijfolie
- citroensap
- p&z
- paar toefjes tuinkers
Voor de dukkah:
- 120 g gemengde noten (bv hazelnoot en amandel, hazelnoot en pistache, of Kievit’s)
- 3 el zonnebloempitten
- 3 el pompoenpitten
- 4 el sesamzaad
- 1 el venkelzaad
- 2 el komijnzaad
- 4 el korianderzaad
- 1 tl grof zeezout
- tl gerookte paprikapoeder
Bereiding
De bietjes kook je van te voren: gewoon opzetten met water, de schil haal je er na het koken af. Afhankelijk van de grootte kook je ze 30 min tot een uur: als je er makkelijk met een vork in kan prikken zijn ze gaar. Pel het uitje en snipper zo fijn als je kunt. Haal de schil van de bieten en rasp ze grof. Meng de geraspte bietjes met de ui en maak op smaak met p&z, 1 el citroensap en 1 el goede olijfolie. Maak ze eventueel iets geler met een snufje kurkuma. Was de andijvie en dep droog en snijd in grove stukken. Snijd het klokhuis uit de appel en snijd in dunne plakjes, besprenkel met een beetje citroensap, zodat ze niet bruin kleuren. Leg op elk bordje een beetje geraspte biet. Het is mooi om dat in een zgn. kookring te doen, maar wees inventief als je die niet hebt: bv. op de bodem van een schaaltje, goed aandrukken en dan omkeren op het bord. Maak het bord mooi op met een beetje andijvie, mooi geschikte appelplakjes, verbrokkelde kaas een sprenkeltje olijfolie en op elke portie bietjes een lepel dukkah en een toefje tuinkers. Een mooi voorafje of brunch gerechtje! Voor wat meer vulling kan je dit ook serveren op het boekweitpannenkoekje.
Dukkah kan je kant en klaar kopen, maar ook zelf maken! Dat gaat als volgt:
Verwarm de oven op 130°C en leg de noten op een bakplaatje en rooster ze 10 min. Doe dan de zonnebloem- en pompoenpitten erbij en rooster nog 5 min. laat daarna afkoelen. Verwarm een goede koekenpan en rooster de komijn-, koriander, venkel- en sesamzaadjes tot ze gaan geuren en een beetje kleuren. Stamp ze grondig fijn met een vijzel. Doe dan de noten, zaadjes, paprikapoeder en zout in een keukenmachine en maal het tot een grof gruis. Gebruik het liefst binnen twee weken, bewaar in een luchtdichte pot op een koele plek.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 390
- Volgende »