Bloemkool soep met gepofte knoflook en citroen

bloemkoolsoep met knoflook en citroen, bestrooid met geroosterde amandel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Romige risotto met prei

Lekker roeren, lekker eten!

Bekijk het recept

Tuinbonen met eiersaus

Een romig sausje zonder room

Bekijk het recept

Bloemkool, geroosterd in de oven, krijgt een heel lekkere, bijna nootachtige smaak. Samen met een hele bol knoflook, een ui en  natuurlijk de citroen uit het pakket deze week, maak je een heel smakelijke soep! Met wat vers gebakken brood heb je een prima doordeweekse maaltijd, of serveer hem als lunch of voorafje voor meer dan 4 personen, want hij is best vullend.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 bol knoflook
  • 2 middelgrote uien
  • 1 el kerrie of ras el hanout
  • scheutje olijfolie
  • 1 citroen, 1 groente- of kip bouillonblokje
  • ½ l water
  • 200 ml kokosmelk
  • 3-4 el amandelschaafsel
  • wat peterselie
  • extra vergine olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm een oven voor op 180°.  Snijd het groen van de bloemkool, was hem en verdeel in grove roosjes. De stronk snijd je in plakjes. Snijd een klein plakje van de bovenkant van de uien en snijd ze dan, van boven naar beneden, door de wortelaanzet heen een keer doormidden. (zo blijft de ui bijelkaar). De schil mag er aan blijven! Breek ook de knoflookbol doormidden. Leg de bloemkool op een bakplaat en de uien en knoflook met de platte kanten naar boven. Sprenkel olijfolie over alles, wrijf de uihelften even in met olie en hussel de bloemkool even om. Strooi de kruiden erover de bloemkool en een snuf zout. Schuif de bakplaat in de oven en rooster 30 min, keer halverwege een keer om. Haal de bakplaat uit de oven hou een paar stukjes bloemkool ter garnering achter, doe de rest in een pan. Knijp de knoflookteentjes en de ui uit hun schil en doe ze ook in de pan. Zet de pan op het vuur en voeg een halve liter water, het bouillonblokje en de kokosmelk toe. Breng aan de kook en laat rustig even koken. Ondertussen rooster je in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en laat daarna afkoelen op een bordje. Was de peterselie en hak fijn.  Pureer de soep met een staafmixer of in een blender (dan wordt ie echt heel mooi glad). Breng op smaak met wat citroenrasp en een kneepje citroensap en proef voor p&z. Serveer elk bord of kommetje met een beetje geroosterde bloemkool, wat amandelschaafsel, peterselie en wat drupjes extra vergine olijfolie.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK