Boekweitsalade met bietjes, radijs en rucola

salade met boekweit, rode biet, appel, rucola en radijsplakjes

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Witlofsalade met walnoot en peer 

In Frankrijk wandelden we onlangs tussen de notenbomen en smikkelden we onderweg van vers gedopte walnoten.

Bekijk het recept

Koolraap brengt vitaliteit en -ook handig- een lampionnetje

koolraap

Een koolraap is een minder geliefde groente, sommige mensen kennen deze knoepert zelfs niet eens!

Bekijk het recept

Boekweit is een beetje een vergeten gewas, wat mij betreft ten onrechte. Het is glutenvrij en heel smakelijk. In een salade zoals deze, koud of lauwwarm, smaakt hij erg goed. De kunst van het boekweit koken is: niet teveel water en vooral niet roeren: dan wordt het kleffe brei. Mocht dat toch gebeuren: de smaak blijft oké, probeer het later nog een keer, oefening baart kunst. Hou je niet van boekweit dan kun je hem prima vervangen door gierst, quinoa of gekookte pasta, persoonlijk vind ik pastasalade een stuk minder lekker dan deze variant. Lekker met gehaktballetjes of falafel erbij of een beetje feta blokjes er nog door. Koud en lauwwarm lekker!

Ingrediënten

  • 700 g bieten
  • 1 bosje radijs
  • 1 zakje rucola
  • 1 appel
  • kneepje citroensap
  • 50 g amandel (of andere noten)
  • 1 rode ui
  • 250 g boekweit
  • voor de dressing:
  • 3 el olijfolie
  • 2 el appelazijn
  • 1 el honing
  • p&z

Bereidingstijd: 65 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook de bietjes gaar in ruim water, dat kan al de dag van tevoren. Afhankelijk van de grootte duurt dit 30-60 min. (Lijkt het je een beetje veel: kook ze gewoon allemaal, je bewaart gekookte bieten gemakkelijk in de koelkast. Voeg ze toe aan een salade of maak eens mooie roze hummus met een blik kikkererwten erbij, een recept vind je op onze site).  Pel de ui en snijd in kwarten en dan in dunne boogjes. Doe ze in een grote kom en meng ze met de appelazijn en een snuf zout. Dit maakt ze wat zachter van smaak. Als de bietjes gaar zijn, laat je ze schrikken onder de koude kraan, pelt ze en snijd ze in blokjes. Je kunt ze warm of koud gebruiken in deze salade. Was de boekweit en kook met 1½ volumedeel water in 15 min. gaar, roer daarna even los en laat wat afkoelen. Rooster de noten in een droge koekenpan en laat daarna afkoelen op een bordje. Maak de radijsjes schoon en snijd in plakjes. De rucola wassen en droogdeppen, daarna grof hakken. Appel in plakjes snijden en besprenkelen met wat citroensap. Hak de noten grof. Meng de honing door de uien en daarna de olie en wat peper. Meng er de rucola, bietenstukjes, radijs en appelstukjes door en tot slot de boekweit. Proef of je het al goed vind en strooi tot slot de noten erover.