Boerenkoolrisotto

Print Friendly, PDF & Email

Een supergroene risotto, voor wie niet aan de stamppot met wordt wil. Risotto is, misschien ben ik een beetje oneerbiedig, eigenlijk ook een soort stamppot, maar dan met rijst. Je eet jet net zo lekker weg en jet is net zo troostrijk. Alleen hoeft er dus geen worst bij, maar misschien wel een lekker glaasje wijn! Het teveel aan boerenkool stop je heel fijn gesneden, in een salade of een lekkere soep met tomaat en bonen.

Ingrediënten

500 g boerenkool, 2 tenen knoflook, 1 flinke ui, 300 g risottorijst, 3 el olijfolie, 2 groentebouillonblokjes, 1 tl tijm, 3 el pompoenpitten, 100 g verse geitenkaas en/of oude schapenkaas

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Vul een ruime pan met 1250 ml water en los er de 2 bouillonblokjes in op. Ris het groen van de nerven en was het blad grondig. Knijp het vocht er zo veel mogelijk uit. Pel de knoflook en snijd het in plakjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de knoflook en boerenkool in het water en breng aan de kook. Kook 7 min. Giet de kool af, maar bewaar al het vocht en houdt dit warm! Zet 60 ml van het vocht apart. Laat de kool iets afkoelen. Snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in een ovenbestendige pan en fruit de ui glazig. Voeg de rijst  toe, de tijm en giet al jet vocht erbij. Laat 3 min. koken en schuif dan de pan, met een deksel erop, de oven in. Zet de wekker op 30 min. Maal de kool met de 60 ml vocht tot een groene puree in de blender. Voor een zachte risotto neem je verse geitenkaas, wil je wat meer pit, rasp dan wat pittige kaas, bv. oude schapenkaas of wat Parmezaan. Rooster de pompoenpitten tot ze gaan knapperen in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bordje. Nu heb je tijd om een lekkere salade te malen of iets geheel anders te doen. Na een half uur zou de rijst zacht moeten zijn! Roer er met kracht de kaas en de boerenkoolpuree door en proef voor p&z. Serveer met wat knapperige pitjes er over gestrooid.

Hoe je boerenkool rist, zie je in het onderstaande filmpje: