Classic coleslaw

knapperige slade met spitskool en geraspte wortel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapstelenstamppot met gebakken appel

Raapstelenstamppot met gebakken appel en blokjes gebakken rooktofu

Yes, het regent en we eten stamppot, Holland op zijn best! Alhoewel, ook in een risotto of pastagerecht zijn raapstelen…

Bekijk het recept

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

Deze knapperige coleslaw  is met recht een echte klassieker. Ik ken hem uit Ierland, waar hij vaak op de kaart stond met een gepofte aardappel erbij, gewoon in elk seizoen lekker. Goedkoop en voedzaam eten.  Ook heerlijk bij een barbecue. Je kan hem ook maken met witte kool, of half wit en half rood, maar met de knapperige spitskool van deze week wordt hij extra smakelijk!

Ingrediënten

½ of 1 spitskool, 3 wortels, 1 tl karwijzaad, 3 flinke el mayonaise, 3 el karnemelk of zure room, 2 tl suiker, 1-2 el appelciderazijn, ½ tl zout, peper naar smaak

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak in een ruime kom de dressing van azijn, mayonaise, de zure room of karnemelk, duiker en zout. Begin met 1 el azijn, later kun je altijd nog meer toevoegen. Verwijder eventueel lelijk blad van de kool en halveer hem. Snijd aan beide helften de harde kern eruit, halveer de helften nog een keer in de lengte  en snijd dan in mooie, dunne reepjes. Voeg toe aan de kom en hussel door. Wrijf de karwijzaadjes stuk met een vijzel. Schil de wortels met een dunschiller en rasp ze grof bovenop de kool. Meng ook de karwijzaadjes erdoor en maak op smaak met peper en eventueel nog wat azijn. Serveer meteen.

Als je deze salade voor bijvoorbeeld een barbecue al van te voren wilt maken, is het een idee om de koolreepjes eerst in een vergiet met 1 el zout te mengen en dat een uur of twee te laten staan. Knijp er daarna zoveel mogelijk vocht uit met je handen. De kool blijft nu langer knapperig. Gekoeld het lekkerst.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Sperziebonen in kokos-ketjapsaus

Extra lekker met zelfgemaakte seroendeng

Bekijk het recept

Raapstelenrisotto

Raapstelenrisotto met gebakken vis

Het voorjaar in je pan

Bekijk het recept