Curry met groene pompoen en gepocheerd ei

Curry met groene pompoen en gepocheerd ei

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bloemkool soep met gepofte knoflook en citroen

Bloemkool, geroosterd in de oven, krijgt een heel lekkere, bijna nootachtige smaak.

Bekijk het recept

Rode kool met gember

Weer nét even een tikkie anders, geen kruidnagel maar gember in de rodekool!

Bekijk het recept

De groene pompoen in het pakket is wel wat anders dan de oranje die je meestal aantreft. De smaak is anders, minder zoet. En hij moet vooral wel geschild, en dat is nog best een werkje, want de schil is hard! Met zo’n schilmesje van een eurootje dit klusje willen klaren is echt garantie op frustratie en misschien ook wel snijwonden, dus alsjeblieft, trakteer je zelf op een goed, scherp, niet te klein mes! Het verhoogt je plezier in koken! Ik kwam op dit recept via een prachtig filmpje, waar een vrouw, ik denk in India, deze curry bereid. Ze schilt de pompoen met een mes geklemd tussen haar voeten. Daar moet ik nog even op oefenen!

Ingrediënten

1 groene pompoen  (of andere groente naar keuze), 3 uien, 2 tenen knoflook, 1 cm gember, 6 eieren, 2 tl kurkuma, 2 laurierblaadjes, chili naar smaak , zout, olie om te bakken, rijst of gierst erbij

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Bereid eerst de groente voor. Pel en snipper de ui, pel de knoflook en snijd in plakjes, schil de gember en snijd zo klein als je kunt. De groene pompoen in lastig te schillen, snijd steeds kleine stukjes schil weg met een goed scherp mes. Met zo’n schilmesje van een eurootje dit klusje willen klaren is echt garantie op frustratie en misschien ook wel snijwonden. Ik vind het het handigst om de pompoen eerst te halveren en dan in parten en dan per part te schillen. Verwijder de pitjes en zachte binnenste en snijd in niet al te kleine stukken. Kies je voor andere groente: was het en snijd het in stukjes.

Breek de eieren boven een kommetje en kluts ze los met een tl kurkuma, een ½ tl chilipoeder en een kleine tl zout. Vet een glad metalen of hittebestendig glazen kommetje goed in met olie en giet hier het eimengsel in. Zet het kommetje in een pan met kokend water en laat zo het ei au bain-marie stollen, zet er gerust een deksel op. Kook intussen ook vast de rijst, of gierst, ook lekker met een curry. Stamp de knoflook met de gember fijn in een vijzel, heb je die niet dan hak je het zo fijn als je kunt. Doe een royale scheut olie in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg gember en knoflook toe en 1 tl kurkuma en chili naar smaak. Je kunt chilipoeder gebruiken of gehakte rode peper, wat je wilt. Voeg ook de laurierblaadjes toe, wat zout  en 1 kommetje water. Nu voeg je de groente toe en eventueel nog wat water, zodat de groente net niet onder staat. Kook het gaar. Intussen is waarschijnlijk het ei gestold. Schud het ei uit het kommetje en laat een beetje afkoelen. Daarna snijd je het in plakjes en die plakjes in stukjes. Voeg het op het einde van de kooktijd toe aan de curry.