Curry-pompoenrisotto

Curry-pompoenrisotto

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Paksoistamppot met tempé en paprika

een jkeurige stamppot met tempé en paprika

Stamppot!? In deze tijd van het jaar? Ja hoor, deze paksoistamppot met een exotisch tintje kan prima! Als je van…

Bekijk het recept

Classic coleslaw

knapperige slade met spitskool en geraspte wortel
Bekijk het recept

Dat is weer eens wat anders, een risotto met pompoen en heel veel kruiden. Ben je een beetje huiverig voor de kruiden, dan neem je gewoon wat minder. De kardemom is sterk van smaak, je kunt ook de zaadjes in hun pitjes laten en ze op je bord eruit vissen, want oei, als je er op kauwt is het niet zo fijn. Lekker kruidig troostvoer, het lijkt wel een zon op je bord!

Ingrediënten

1 flinke pompoen (700-800 g schoongemaakt), eventueel 1-2 stengels bleekselderij, 1½ l groentebouillon (van 2 blokjes), olie, 2  el gember, 1 tl venkelzaad, pitjes uit 5 kardemompeulen, 1 gedroogd rood pepertje, 1 teentje knoflook, 1 sjalot, 200 g arboriorijst, 1½ el kerrie, 1 stukje kurkuma, 200 ml kokosroom, 2 djeroek-poeroetblaadjes of laurierblaadjes, eventueel een stengel citroengras, sap van ½ limoen, ½ bosje koriander

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst een pan hete bouillon en houdt die warm op een plaatje. Maak de pompoen schoon, snijd onder- en bovenkant en lelijke plekjes af en klief doormidden en dan in kwarten. Haal met een lepel de pitten eruit en snijd de pompoen in parten en vervolgens in gelijke stukjes. Pel sjalot en knoflook en snipper beide fijn. Schil de kurkuma (ongeveer 1 vingerkootje groot) en gember en snijd ze zo fijn als je kunt. Was eventueel 2 stengels bleekselderij en snijd in kleine stukjes. Verwarm in een braadpan wat olie en de helft van de gember. Bak dan en de pompoen mee. Voeg een scheutje bouillon toe en laat 15-20 minuten stoven tot de pompoen zacht is, met een deksel op de pan. Schep af en toe voorzichtig om. Verwarm in een andere pan met een dikke bodem 2 à 3 el olie met de venkelzaadjes, kardemompitjes, pepertje, de rest van de gember, kurkuma en de knoflook. Laat de olie op smaak komen en knoflook lichtjes kleuren. Fruit de sjalot een paar minuten mee. Voeg de rijst toe en roer die tot alle korrels bedekt zijn met de olie. Roer dan de bleekselderij en de kerrie erdoor. Laat de rijst goed warm worden en roer de kokosroom, djeroekpoeroetblaadjes en serehstengel erdoor, als die in jou keukenkast voorradig zijn. Een laurierblaadje kan ook, of gewoon weglaten. Voeg een soeplepel bouillon toe en roer goed. Voeg telkens bouillon toe en laat de rijst het opnemen. Doe dat net zolang tot de rijst beetgaar is (ca. 25 minuten). Als de pompoen zacht is, draai je het vuur uit, laat de deksel op de pan om het warm te houden. Haal het pepertje, de blaadjes en de serehstengel uit de rijst en roer voorzichtig de pompoen erdoor. Breng op smaak met p&z en limoensap. Strooi er voor het serveren wat gehakte koriander over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK