Klassieke gestoofde rode kool

kerstgerecht met rodekool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bietjes met gember en sinaasappel

Hmmm, verwarmende bietjes, dat is lekker op een koude winterse dag!

Bekijk het recept

Sajoer van Chinese kool

Sajoer van Chinese kool

Een sajoer houdt het midden tussen soep en groentegerecht. Met wat meer vocht en minder rijst op je bord voelt…

Bekijk het recept

Wegens onze verhuizing haal ik oude klassiekers van stal! En dat is natuurlijk helemaal niet erg, want kerst is bij uitstek een moment om lekker traditioneel hetzelfde te doen als alle andere jaren. Niks mis mee, de tijden zijn al roerig genoeg. Dus gewoon dezelfde ballen als vorig jaar in de boom, vooruit diezelfde jurk als vorig jaar (je zit toch met hetzelfde gezelschap) en welja, ook gewoon rode kool en aardappelpuree, echt niets mis mee!  We vonden ook nog een grappig filmpje in de archieven, het recept daar op is iets anders, maar hij is te leuk (kijk m uit!) om niet nog eens te gebruiken.

 

Ingrediënten

1 rode kool (750 g), 2 goudrenetten of andere zure appelen, 2 el wijnazijn, ½ tl kruidnagelpoeder of 6-8 kruidnageltjes, 1 laurierblad, 3 el appelstroop, 1 grote el boter, snufje zout

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Halveer de kool, snijd in kwarten en snijd de kern weg. Snijd daarna in dunne reepjes. Schil de appelen, snijd de klokhuizen er uit en snijd in blokjes. Doe de kool in een ruime pan met dikke bodem en meng met de appelstukjes. Doe er een kop water op, het laurierblad en kruidnagel, de azijn en breng het aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat het op een laag vuur 1 uur heel zacht garen, houd het vochtgehalte in de gaten. Vis laurierblad en eventuele kruidnagels er uit en meng er 3 el appelstroop en de boter door en zout naar smaak. Als het goed is, is de kool zo goed als drooggekookt, anders kun je eventueel kookvocht afgieten of binden met een maïzena-papje, zo’n plasje kookvocht op je bord is niet chic.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK