Gastblog Arianne: bloemkoolcurry (vegan)

bloemkoolcurry

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Venkelsalade met sinaasappel en olijven

Venkelsalade met sinaasappel en olijven

Een klassieker uit Sicilië, deze venkelsalade. Je kookt met wat er voor handen is, nou dat wordt dan venkel, sinaasappel…

Bekijk het recept

Maïsblini’s

blini met mais

Blini’s zijn een uit Oost-Europa afkomstig deeggerecht dat een kruising lijkt tussen een pannenkoek, poffertje en eierkoek. Hieronder een variant…

Bekijk het recept

Ken je kurkuma al? Fantastisch spul, want deze geelwortel is ontzettend gezond en smaakvol. Kurkuma staat er om bekend om zijn ontstekingsremmende werking en om het boosten van je immuunsysteem. Dat kunnen we wel gebruiken nu de lente aanbreekt; dan willen we zonder verstopte neus van het zonnetje genieten. Dus knal ‘m in je smoothie, havermoutpap, soepje of… curry! Deze maand op het menu: bloemkoolcurry met verse kurkuma!

Ingrediënten

1 bloemkool
5 wortels
½ spitskool
2 uien
2 teentjes knoflook
500 gram kikkererwten (geweld en gekookt)
Stukje verse gember (naar smaak)
Verse kurkuma (ongeveer 2 stukjes)
400 ml. kokosmelk
50 gram gele currypasta
1 theelepel sambal
Verse peterselie en/of koriander
Peper en zout (naar smaak)
Handje cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
Rijst- of sesamolie

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Benodigdheden
Snijplank
Mes
Wok

Was altijd eerst je groenten voordat je aan de slag gaat. Haal vervolgens het velletje van de uien en snij ze in halve ringen. Snij de knoflook, gember en kurkuma heel fijn. Verdeel de bloemkool in roosjes (gooi de stronk niet weg, die doet het nog prima in een soep), de wortels in schijfjes (van ongeveer een halve centimeter) en de spitskool in smalle reepjes.

Verhit wat olie in de wok op hoog vuur en voeg daar de uien, gember en kurkuma aan toe. Roerbak de uien totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Schep dan de currypasta bij de uien, verdeel deze met een spatel en roerbak even mee. Voeg vervolgens de bloemkool, wortels en knoflook er aan toe en schenk al roerend de kokosmelk erbij. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur zonder het deksel op de pan te doen. Het vocht dat van de bloemkool afkomst, kan nu uit de pan verdwijnen zodat je curry lekker compact blijft.

Zodra de kokosmelk borrelt, zet je het vuur zacht en kunnen de kikkererwten en spitskool in de pan. Gewoon weer lekker roeren, dan mengen de ingrediënten goed met de groenten.

Tot slot ga je proeven: hou je van pikant, dan kun je nog een schepje sambal toevoegen en eventueel wat peper en zout. Tijd om op te scheppen!

Hak de peterselie en/of koriander fijn en strooi deze samen met wat cashewnoten over de curry.

Smullen maar!
Arianne – De Voedzaak