Hartige taart met palmkool en kikkererwten

Print Friendly, PDF & Email

Deze taart wordt in Italië vaak gemaakt met ricotta, maar aangezien wij niet zo kazig zijn in huize Kievit, maakte ik een variant met tofu en die smaakte ook prima! Uiteraard ben je vrij om te variëren, je zou ook nog een vleugje citroenrasp toe kunnen voegen, of misschien wel spekjes….  maar die deed ik al in de stamppot, dus vandaag maar even geen beest in ons menu.

Ingrediënten

  • 900 g palmkool
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 g gekookte kikkererwten
  • 3 eieren
  • 250 g tofu (je kunt ook ricotta nemen)
  • 2 el edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas)
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl harissa of ander pittig kruidenmengsel
  • olijfolie
  • p&z
  • 1 pakje bladerdeeg

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

De avond tevoren zet je 75 g droge kikkererwten in een kom om te weken. (Neem gerust wat meer en gebruik dat in andere creaties de dagen er op). De volgende ochtend de kikkererwten afgieten en een uurtje koken, dan afgieten. Verwarm de oven voor op 175°C en leg het bladerdeeg uit om te ontdooien (je kan natuurlijk ook zelf deeg maken, je vind een recepet op de website bij bv. de preitaart).  Ris het groen van de nerven kool en was het grondig. Laat uitlekken en snijd redelijk klein. Pel en snipper ui en knoflook. Verwarm een scheut olie in een ruime pan en fruit de ui glazig, voeg knoflook toe en ris de naaldjes van het takje rozemarijn, hak deze grof en voeg toe. Laat even zacht bakken terwijl je een springvorm invet en bekleed met het deeg. Leg er een vel bakpapier in en bedek met oude bonen oid en bak het ven 10. min voor. Voeg de palmkool bij de ui, de harissa, Italiaanse kruiden en p&z. Laat het blad met een deksel op de pan zacht worden (ongeveer 5 min.), draai dan het vuur uit.  Meng in een blender of een kom met een staafmixer de in blokjes gesneden tofu, de eieren en 1/3 van de gebakken palmkool. Meng met de rest van de palmkool, 75 g van de kikkererwten en maak op smaak met edelgistvlokken en p&z. Schep de vulling op de taartbodem (uiteraard eerst de blindbakbonen en papier verwijderen) en strijk glad. Strooi het restant van de kikkererwten erover en bak tot een stevige taart in 30 min. Lekker met een frisse tomatensla, ook koud de volgende dag lekker!