Gele bietjes met citroen en mierikswortelroom
‘Hammie!’, is de kreet hier thuis als er iets lekkers op tafel verschijnt. Nou, wat mij betreft krijgen deze bietjes dit predicaat ook! Gegaard in de oven worden ze lekker zoet en dit combineert heerlijk met het frisse van de citroen en de mierikswortelssaus. Mierikswortel heeft een heel typische, wat scherpe smaak en staat van oudsher in de medicinale kruidentuin vanwege tal van gunstige eigenschappen. Vers is hij nauwelijks verkrijgbaar helaas, gelukkig maken ze bij Het Blauwe Huis er een heerlijk sausje van. Mierikswortel is in de Nederlandse keuken niet zo bekend, in Duitsland eten ze het graag in een sausje met vis, in Groot-Brittannië eten ze er liever rosbief bij. Probeer hem ook eens op een boterhammetje met kaas, of met de roomkaas die je overhoudt van dit recept. Deze zoete gele bietjes zijn heerlijk met gebakken zalm (kies wel een duurzame variant), voor een luxe maaltijd. Eet je liever plantaardig, dan zou een salade met van die mooie donkere linzen er heerlijk bij smaken.
Ingrediënten
700 g bietjes, 4 el olijfolie, 1 tl oregano, ½ bakje roomkaas (of crème fraîche), 2 el mierikswortelsaus, 1 citroen, p&z
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de bieten en snijd ze in niet te kleine blokjes of partjes. Meng in een kom 4 el olijfolie met 1 tl oregano, p&z en ongeveer 1 tl rasp van een citroen. Hussel hier de bietjes door en spreid ze uit op een bakplaat, die je eventueel hebt bekleed met een velletje bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en zet de kookwekker op 15 min. Na 15 min. schep je ze een keer om en bak je ze nog 15 min. Meng intussen een half bakje roomkaas met 2 el mierikswortelsaus, wat citroensap, een klein scheutje water en eventueel nog wat citroenrasp tot een mooi sausje. Serveer de bietjes met de mierikswortelsaus. Hou je erg van citroen, knijp dan nog wat sap over de gebakken bietjes voor je ze serveert.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 369
- Volgende »