Indische spruitjes met kruidige kokossaus

Indische spruitjes met kruidige kokossaus

geschreven door Kievit op 26 oktober 2019

Hoera, ze zijn er weer, de eerste spruitjes! Bij ons thuis is dat bijna net zo’n feestelijk moment als de eerste asperges of de eerste aardbeien, onze kinderen zijn dol op de spruitjes van onze vast spruitenteler, Chris Kempenaar. Omdat ik al eerder aan de slag moest om dit recept voor jou uit te testen, haalde Meike een netje spruiten uit de lokale supermarkt. Wat een verschil in smaak met de spruiten die we gewend zijn! Dus ook een hoeraatje voor Chris, die zulke lekkere spruitjes teelt.  Het liefst eten we de eerste spruiten met een flinke pan zelfgemaakte kaassaus, maar die vond je al eerder op deze site, hier. Met kokossaus en gebakken tofu en rijst hadden we echter ook een heerlijke maaltijd! Voor kinderen die het allemaal nog niet aandurven heb ik op de nieuwsbrief (alleen voor leden) ook nog een recept met banaan en kokos gezet. En de regel is: gewoon zoveel spruitjes eten als je oud bent, je zult zien dat komt goed.

Ingrediënten

  • 700 g spruitjes
  • ½ rode paprika
  • 1 ui
  • 2 el olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl koenjit (geelwortel)
  • ½ tl djinten
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ el citroensap
  • 1 tl riet- of basterdsuiker
  • 3 el ketjap manis
  • eventueel 1 tl sambal oelek
  • 1 stukje santen (ongeveer ¼ van het blokje)
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 30 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Maak de spruitjes schoon. Paprika halveren en één helft in blokjes snijden. Ui en knoflook pellen en ui fijn snipperen. Spruitjes in een stoommandje gaar stomen, regelmatig even prikken, 8-10 min. is meestal genoeg. Verwarm de olie in de wok en fruit de ui glazig. Pers de knoflook er boven uit en voeg de paprikablokjes toe. Voeg ook de kruiden toe en bak kort mee. Daarna citroensap, suiker, ketjap, sambal (als je wilt), santen en 2½ à 3 dl water toevoegen. Breng het aan de  kook en laat de santen smelten. Als de saus te dun is naar je wens, kun je hem nog binden met een beetje maïzena, dat je eerst met een beetje water tot een papje roert. Serveer de saus over de spruitjes.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!