Indische spruitjes met kruidige kokossaus

Print Friendly, PDF & Email

Indische spruitjes met kruidige kokossaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Hoera, ze zijn er weer, de eerste spruitjes! Bij ons thuis is dat bijna net zo’n feestelijk moment als de eerste asperges of de eerste aardbeien, wij zijn allemaal dol op de spruitjes van onze vast spruitenteler, Chris Kempenaar. Omdat ik al eerder aan de slag moest om dit recept voor jou uit te testen, haalde Meike een netje spruiten uit de lokale supermarkt. Wat een verschil in smaak met de spruiten die we gewend zijn! Dus ook een hoeraatje voor Chris, die zulke lekkere spruitjes teelt.  Vroeger aten we de eerste spruiten altijd met een flinke pan zelfgemaakte kaassaus, die vind je je hier op de site.  Nu kiezen we steeds vaker een maaltijd zonder kaas of andere dierlijke componenten en maakten we deze variant, met kruidige kokossaus en gebakken tofu.
Voor tobbende ouders met spruitjeshaters: gewoon tot je 12e zoveel spruitjes eten als je oud bent, je zult zien dat komt goed. En wel geduldig blijven he!

Ingrediënten

700 g spruitjes, ½ rode paprika, 1 ui, 2 el olie, 1 teentje knoflook, 1 tl koenjit (geelwortel), ½ tl djinten, 1 tl laos, 1 tl ketoembar, 1 tl gemberpoeder, ½ el citroensap, 1 tl riet- of basterdsuiker, 3 el ketjap manis, eventueel 1 tl sambal oelek, 1 stukje santen (ongeveer ¼ van het blokje)

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak de spruitjes schoon. Paprika halveren en één helft in blokjes snijden. Ui en knoflook pellen en ui fijn snipperen. Spruitjes in een stoommandje gaar stomen, regelmatig even prikken, 8-10 min. is meestal genoeg. Verwarm de olie in de wok en fruit de ui glazig. Pers de knoflook er boven uit en voeg de paprikablokjes toe. Voeg ook de kruiden toe en bak kort mee. Daarna citroensap, suiker, ketjap, sambal (als je wilt), santen en 2½ à 3 dl water toevoegen. Breng het aan de  kook en laat de santen smelten. Als de saus te dun is naar je wens, kun je hem nog binden met een beetje maïzena, dat je eerst met een beetje water tot een papje roert. Serveer de saus over de spruitjes.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK