Kievit’s kaassaus

kaassaus mer spruiten

geschreven door Kievit op 21 oktober 2017

Je kan heerlijke dingen doen met spruitjes, maar wat ons betreft eet je de eerste spruitjes van het seizoen heel simpel met een flinke schep zelfgemaakte kaassaus. Die kaassaus doet het trouwens ook prima op bietjes, bloemkool, broccoli, gestoofde andijvie of witlof. Kortom, het is een saus die je beslist in je kookrepertoire moet hebben. En het is zo simpel, dat je niet snapt dat er überhaupt zakjes in het schap staan. Bovendien is zelfgemaakt echt veel en veel lekkerder!

Dit recept is voor een halve liter saus, omdat wij houden van royaal saus op onze spruitjes. Wil je wat minder, 30, meel en boter, 300 melk, 150 kaas… zo simpel is het. De basis is een klassieke bechamelsaus, waar je op het eind geraspte kaas in laat smelten. Je kunt hiervoor heel goed restjes kaas opsparen, of kies gewoon je favoriete kaassoort.

Voor kinderen die spruitjes niet zo lekker vinden, is een flinke laag kaassaus een goede manier om die spruitjes toch naar binnen te loodsen. Bij ons was altijd de regel: zoveel spruitjes als je oud bent, maar inmiddels hoeft dat niet meer, want onze kinderen zijn dol op spruitjes!

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 250 g geraspte oude kaas
  • p&z
  • eventueel:
  • nootmuskaat
  • mosterdpoeder of mosterd
  • knoflook
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 10 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Eerst de roux: Smelt de boter in een steelpan met een dikke bodem. Roer de bloem erdoor tot een egaal mengsel. Laat al roerend op laag vuur in 3 min. gaar worden, maar niet bruin kleuren.
Nu maken we er saus van, de béchamel, ook wel ‘witte saus’ genoemd. Roer een flinke scheut melk bij de roux en roer goed tot de melk is opgenomen. Dan voeg je de volgende scheut toe. Als het te hard gaat, zet je de pan even van het vuur. Roer zo alle melk erdoor en laat 5 min. zachtjes koken en dik worden. Nu kun je de kaas raspen en die roer je op het laatste moment erdoor.
Je maakt de saus verder op smaak met wat p&z, wat verse nootmuskaat en als je wilt ook wat mosterd of een kneepje knoflook.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!