Iraanse  kippensoep met andijvie en vermicelli

Soep met andijvie,, kip en vermicelli

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bosbietensalade met geitenkaas

Wat doe je met de eerste bosbietjes van het jaar?

Bekijk het recept

Bleekselderijsalade met kikkererwten en olijven

bleekselderijsalade met kikkererwten, paprika en olijven

Zacht en knapperig in één kom.

Bekijk het recept

Andijvie, je kunt er zoveel meer mee dan onze gouwe ouwe altijd fijne Hollandse andijviestamppot! Speciaal voor Paul, die bij ons op de tuin werkt en die een band heeft met Iran, liet ik mij inspireren door de Iraanse keuken deze week. Geen idee of ze andijvie kennen, maar de curcuma en dille kennen ze zeker. Ik maak niet zo vaak recepten met vlees, deze keer dus een uitzondering. Zelf zijn we bofferds met een biologische kippenhouder als buren, maar koop alsjeblieft bio! En als je liever geen vlees eet: maak een goede bouillon en vervang de kip door stukjes vleesvervanger met een kipstructuur (als je daar van houdt) of voeg reepjes omelet toe. En ik denk dat kikkererwten ook prima zouden smaken, maar dat heb ik allemaal niet getest. Lekker om er Turks brood bij te eten.

Ingrediënten

  • ½ krop andijvie
  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 2 el boter of ghee
  • 1 wortel
  • ongeveer 300 g kipdijfilets (koop bio!)
  • 1 groentebouillonblokje
  • handje verse dille of 1 el gedroogde
  • 1 tl suiker
  • 100 g glasnoedels (rijstvermicelli)
  • 4 el dikke yoghurt
  • p&z

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel ui en knoflook, snipper beide grof n doe in in een hoge (maat)beker of bakje van de staafmixer met 1 tl kurkuma, 1el water en ½ tl zout. Pureer tot een grove pasta. Verhit de boter in een soeppan met goede bodem. Bak de uienpasta al roerende ongeveer 7 min. Schil of boen de wortel en snijd in blokjes. Dep de kipdijfilets droog en snijd ze in reepjes. Voeg de wortel, kip en bouillontablet toe en schenk  8 dl heet water in de pan. Geef ruim peper en breng de soep op hoog vuur aan de kook, draai dan het vuur laag en laat 6 min. koken. Halveer de andijvie in de lengte, spoel schoon en snijd 1 helft in repen van  1 cm breed (de andere helft gebruik je voor een salade oid). Hak de dille fijn, ook de steeltjes. Roer de andijvie, vermicelli, helft van de dille en een tl suiker door de soep. Laat 3 min koken tot de andijvie wat is geslonken. Proef voor p&z. Verdeel de soep over diepe borden of kommen, verdeel over elke kom een lepel dikke yoghurt en strooi er wat dille over.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK