Knolselderij met linzen, hazelnoot en rode ui

Knolselderij met linzen, hazelnoot en rode ui

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Linzensoep met Chinese kool

linzensoep met chinese kool

Deze linzensoep met Chinese kool is verwarmend maar ook fris, dus ook geschikt voor wat koelere dagen. Je kan hem…

Bekijk het recept

Aardappel-andijvietaart met gehakt en kaas

Aardappel-andijvietaart met gehakt en kaas
Bekijk het recept

Knolselderij, heerlijk in puree, soep, gebakken met kaas of in een stoofpot. Deze keer een recept met linzen en hazelnoten. Origineel een beetje anders van Ottlenghi, daarna besloot Yvette van Boven dat de knolselderij lekkerder is om te roosteren in de oven in plaats van te koken (mee eens!) en ik ben zo eigenwijs om gebakken uien toe te  voegen en de munt weg te laten, maar voeg hem gerust toe als je het lekker lijkt. Nu we allemaal weer veel thuiszitten kan een knolselderij een uur bakken in de oven geen probleem zijn lijkt me, mocht je toch weinig tijd hebben, snijd hem dan in schilfers en stoom ze of bak ze met wat olie in de koekenpan. Geef er gerust je eigen draai aan, dat mag vast ook van Yotam en Yvette.

Ingrediënten

1 flinke knolselderij, 1-2 rode uien, blaadjes van 4 takjes tijm (of 2 tl gedroogde), 50 g roomboter, 1 bol knoflook, 60 g hele hazelnoten met vlies, 200 g dupuis-linzen, 2 laurierblaadjes, 1 el balsamicoazijn, 4 el olijfolie, eventueel 3 el hazelnootolie, 3 el rode wijnazijn

Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de selderij en snijd hem in twee helften. Wrijf de selderijhelften in met wat boter en bestrooi met zout en peper en 1 tl tijm (of de helft van de verse tijm). Leg twee grote vellen aluminiumfolie of bakpapier kruislings over elkaar en leg de knolselderijhelften en de bol knoflook erop. Vouw dicht en rooster alles in ongeveer 1 uur gaar. Gaar is als je met een puntig mesje moeiteloos door de selderij kan prikken en de randen van de knol karamelliseren. Druk de gepofte knoflook uit de tenen. Prak ze en bewaar. Kook de linzen in ruim water met laurier en de rest van de tijm in 15-20 min. beetgaar. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot de velletjes wat loslaten en hak ze daarna grof. Pel de uien, snijd ze in boogjes en bak ze op laag vuur in wat boter zacht. Voeg 1 el balsamicoazijn toe en bak nog een paar minuten, draai dan het vuur uit. Laat de linzen uitlekken als ze gaar zijn. Vermeng de nog warme linzen  in een schaal met de olijfolie, hazelnootolie, knoflook, azijn, en wat p&z. (Warm nemen ze veel beter smaak op!) Eventueel voeg je ook nog wat peterselie of verse munt toe, als je van kruidig houdt. Snij de knolselderij in dunne plakken, schik ze op een voorverwarmde schaal. Schep de linzensalade erop en verdeel de gebakken ui en hazelnoten erover.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK