Knolselderijpuree, stoofvlees en rode koolsalade

0724 knolselderij en rode kool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

Troostrijk voedsel, soms wil je dat. Als het buiten wintert en je een beetje treurig bent….. en misschien kwam het ook wel door mijn lieve nicht, die op de uitvaart van mijn vader vertelde dat ze het zo jammer vond dat ze het recept voor ouderwets draadjesvlees niet meer aan haar moeder had kunnen vragen.  Ik weet het niet, hoe dan ook, dit is een complete avond maaltijd en het smaakt fantastisch bij elkaar. Ik gebruikte een serveer ring om een mooi bord te maken, dan is het eigenlijk gewoon een restaurantwaardig maal.

Maar het stoofvlees smaakt ook heerlijk bij een winterse stamppot, en de rode kool salade misstaat ook zeker niet met bijvoorbeeld gebakken aardappels en een visje, of met falafel, couscous en een lekker yoghurtsausje. En die puree kan je ook heerlijk eten met gestoofde groente, kortom: maak ze alle drie of kies uit wat je lekker lijkt. Begin wel met het stoofvlees, want die heeft echt tijd nodig. Ik maakte hem de avond van te voren en deed hem de hele nacht in mijn hooikist (of eigenlijk: kussen speciaal voor koken, een zgn. eco-stove). Werkt fantastisch!

Ingrediënten

Voor de knolselderijpuree:

  • 1 grote knolselderij
  • 800 g aardappels
  • 50 ml (plantaardige) room
  • 1 flinke el roomboter of royale scheut olijfolie
  • p&z

 Voor  het stoofvlees:

  • 600 g runderlappen (rib- of sucade, kies biologisch of grasgevoerd natuurvlees)
  • 1 el bloem
  • 1 grote ui of paar sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 tl koekkruiden
  • 2 el rode wijnazijn of scheutje rode wijn
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 3 el tomatenpuree

Voor de rode kool salade: 

  • ½ rode kool
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • handvol pecannoten
  • 6 -8 gedroogde abrikozen
  • eventueel klein beetje ahornsiroop

Bereidingstijd: 210 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eerst het stoofvlees: 

Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep even droog. Zet een goede braadpan op het vuur en laat vast de boter smelten. Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi ze met wat p&z en strooi er de bloem over. Hussel even door elkaar en zet even apart. Pel de ui of sjalot en knoflook en snijd de ui in stukjes en hak de knoflook fijn. Doe de olie in de braadpan en draai het vuur hoog. Braad al omscheppend het vlees aan en voeg, wanneer alle rood weg is, de uien en knoflook toe. Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan koekkruiden en tomatenpuree toe. Bak al omscheppend even mee en dan voeg je azijn of wijn, laurierblaadjes, rozemarijn toe en zoveel water dat het vlees net onderstaat. Breng aan de kook en laat op een vlamverdeler of allerlaagste stand minstens drie uur sudderen, af en toe kijk je of er genoeg vocht is. Ik deed het in de hooikist, dat kan ook goed. Haal de blaadjes en takjes er uit en proef voor p&z. Lekker met rodekool en puree, stamppot andijvie, gestoofde snijbiet of witlof!

Knolselderijpuree  – 25 min 

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een ruime pan met water. Snijd de knolselderij doormidden, dan in dikke plakken en dan haal je de schil eraf. Snijd in stukken en leg bovenop de aardappels. Doe er water bij en eventueel een snuf zout of een takje rozemarijn en kook gaar in 15-20 min. Giet het vocht af (bewaar voor soep!) en haal het takje rozemarijn er uit. Voeg boter en room toe en stamp tot een mooie puree, eventueel voeg je nog wat kookvocht toe. Breng op smaak met p&z. Lekker met rode koolsalade en stoofvlees!

Rode koolsalade met abrikozen en pecannoot – 25 min

Verwijder lelijk blad van de kool en snijd met een groot scherp mes en zo dun mogelijke reepjes, of gebruik een mandoline. Doe in een kom en strooi er een beetje zout over, kneed daarna stevig met je handen (je handen worden even paars!) Kneus met een vijzel het karwijzaad en voeg toe. Voeg ook wat peper toe, citroensap en olijfolie. Meng alles door elkaar en laat eventueel een kwartiertje op smaak komen. Hak de noten fijn en snijd de abrikozen in reepjes. Meng door de salade en proef of je er nog wat zoet of zuur door wilt. Lekker met puree en stoofvlees, ook met couscous, falafel en een yoghurtsausje.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK