Venkel uit de oven

venkel uit de oven met kummel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Paksoistamppot met tempé en paprika

een jkeurige stamppot met tempé en paprika

Stamppot!? In deze tijd van het jaar? Ja hoor, deze paksoistamppot met een exotisch tintje kan prima! Als je van…

Bekijk het recept

Classic coleslaw

knapperige slade met spitskool en geraspte wortel
Bekijk het recept

Knolvenkel oftewel venkel, is een groente die heel veelzijdig is in haar bereiding. Je kan haar heel dun snijden en rauw in een salade stoppen. Of iets grover snijden en supersnel stomen of koken. Het lekkerst wordt venkel echter als je haar heel langzaam gaar laat worden. Dat kan in de pan, met bijvoorbeeld een blikje tomaatstukjes en een snuf oregano, of een paar tenen knoflook en een scheut pastis of witte wijn. Eerst even aanbakken in wat olie en dan op een heel laag pitje gaar laten sudderen, het liefst wel een uur!  Zelf stop ik tegenwoordig heel veel groente in de oven en dat maakt venkel echt superlekker! Juist dat wat langzame garen zorgt dat de groente nog wat beet houdt, vreemd genoeg. Het karwijzaad (ook bekend als kummel) past er wonderwel bij. Nu is  karwij ook familie van de venkel, het zijn allebei schermbloemigen, misschien komt het daar door.  Hou je niet van deze smaak of heb je het niet in huis kies, dan uit het Mediterrane schap voor rozemarijn, oregano of tijm.  Wij eten dit graag met vis of vlees, maar gebakken kidney- of zwarte bonen met ui en tomaat smaken er ook erg goed bij, of een lauwwarme linzen salade met tomaatjes! Ook lekker met aardappel- of pompoenpuree of pasta, om nog wat suggesties te doen.

Ingrediënten

700 g knolvenkel, olijfolie, p&z, 1 tl karwijzaad (ipv kummel kan je ook rozemarijn – tijm of oregano nemen!), p&z

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de venkel en snijd de dikke stelen aan de bovenkant een beetje bij. Snijd ook het groene loof er af en leg dit apart voor de garnering op het eind. Snijd de onderkant een stukje af en zet de venkel rechtop. Snijd dan de venkel in parten, van bovenaf, 1 keer doormidden en dan nog elke helft in twee- drie of vieren, afhankelijk van de dikte van je venkel. Leg de parten venkel in een ruime ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en p&z. Strooi er wat kruiden over en bak de venkel in de oven tot het zacht is, dat duurt ongeveer 40 min. Schep halverwege een keer om en temper de temperatuur na 20 min tot 150°C. Als je het te langzaam vindt gaan, of het kleurt juist te hard, bedek je de venkel met een stukje aluminiumfolie of bakpapier.  Serveer met een beetje fijngesneden groen loof.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK