Koolraap-rode paprikaspaghetti met blauwe kaas

spagetti koolraap

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Courgetteovenschotel met tomaat

Courgetteovenschotel met tomaat, ui, ei, kaas en olijven

Courgette, tomaat, ui en wat olijfjes: een match die altijd goed is. Je kan het gewoon bakken in een pan,…

Bekijk het recept

Artisjokken met Kievit’s favoriete saus

Artisjok met een lekker sausje

Artisjokken staan hoog op onze lijst van favoriete groenten. Ze zijn niet ingewikkeld om te bereiden en ook niet om te…

Bekijk het recept

Koolraap is een ondergewaardeerde wintergroente. Zijn uiterlijk heeft ie niet erg mee, maar hij zit wel bomvol vitaliteit en dat kunnen we zeker nu goed gebruiken! Hij wacht geduldig tot je er klaar voor bent, maar ik zou zeggen, wacht niet en proef deze robuuste vitaminebom! De kaassaus in dit recept is ook bruikbaar voor andere groenten, ook bij prei, witlof en zelfs bij boerenkool zou hij het goed doen. Je kent vast de studentikoze klassieker van pasta met een saus van spinazie, room en blauwe kaas. Welnu, ook boerenkool kun je koken als spinazie en dat smaakt ook heerlijk met die pasta en blauwe kaassaus! De blauwe kaassaus maakte ik met slagroom, maar sojaroom kan natuurlijk ook.
Koolraap is heel veelzijdig, je vind op deze site nog veel meer ideeën. Je zou hem ook, na het koken, kunnen bedekken met de saus (of een andere  saus op bechamel-basis) en lekker laten gratineren in de oven. Ook lekker makkelijk. Of probeer eens de koolraapspaghetti bolognese, of gebruik gekookte plakjes koolraap voor een mooie tarte tatin, ongeveer zoals deze met raapjes.

Ingrediënten

1 koolraap, 1 rode paprika, 1 teen knoflook, 3 el pijnboompitjes, 2 el kappertjes, olijfolie, 300 g spaghetti, p&z, voor de kaassaus: 150 g blauwe kaas, bv. blauwe geitenkaas of gorgonzola, 200 ml slagroom ( of sojaroom), peper, maïzena.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de koolraap in dikke plakken, schil ze en snijd dan in blokjes. Kook in water met een snuf zout in ongeveer 10 min. gaar, giet dan af. Zet vast water op voor de pasta en maak intussen de kaassaus. Verwarm de slagroom in een steelpannetje met een dikke bodem. Snijd de kaas in kleine blokjes en laat deze langzaam smelten in de room. Roer goed. Maak op smaak met peper. Als je de saus te dun vindt, bind je met een papje van 1 tl maïzena die je aanlengt met een klein beetje water. Niet hard laten koken, dan krijg je brokjes in de saus. Houd de saus warm op een sudderplaatje, of warm straks weer even op. Maak de paprika schoon en snijd in stukjes. Pel een teentje knoflook. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op het pak. Verwarm een koekenpan op het vuur en rooster hierin de pijnboompitjes tot ze wat gaan kleuren, let op, dit kan opeens heel hard gaan. Laat ze afkoelen op een bordje. Giet een ruime scheut olie in de hete pan en bak de paprikablokjes een paar min. Pers de knoflook erbij en bak nog een paar min. Meng met de koolraap en de (afgegoten) spaghetti. Verdeel de spaghetti over de borden, verdeel de saus erover, bestrooi met pitjes en kappertjes en geef wat peper.