Koolraapspaghetti bolognese

Print Friendly, PDF & Email

koolraap-spaghetti

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Koolraap is ontzettend lekker met een goede Bolognese saus. Wij sneden de koolraap in sliertjes, zodat we helemaal geen pasta meer nodig hadden! De meeste tijd gaat zitten in de Bolognese saus, maar dat is vooral wachttijd en oké, af en toe even roeren. Tijd die je benut om die grote koolraap in mooie sliertjes te snijden, natuurlijk!  Heb je nog nooit Bolognesesaus gemaakt? Leer het dan vandaag, het is de moeite waard! En leer het ook vooral je inwonende tieners en pubers, hebben zij en jijzelf alleen maar plezier van!

Ingrediënten

1 koolraap (voor de spaghetti), Voor de saus:, 400 g rundergehakt of vegetarisch gehakt (zonder gehakt smaakt het trouwens ook prima), klont boter, én een scheut olijfolie, 2 uien, 2 stengels bleekselderij, 1 winterpeen of flinke wortel, 1-2 teentjes knoflook, 2 sliertjes ansjovis (optioneel), scheut rode wijn (optioneel), 1 el Italiaanse kruiden, fles passata of 2 blikjes gehakte tomaten, 1 groentebouillonblokje, laurierblaadje (optioneel), p&z, geraspte kaas

Bereidingstijd: 80 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Bolognese maken:
Bereid eerst de groente voor: Pel en snipper de uien, pel de knoflook, was de bleekselderij en snijd in boogjes, boen of schil de wortel en snijd in dunne reepjes of rasp hem grof.
Smelt de boter in een ruime pan en doe de olie erbij. Bak het gehakt rul. Doe de ui erbij en bak glazig. Laat de ansjovisjes smelten in de pan. Voeg bleekselderij en wortel toe en bak even aan. Voeg de knoflook uit de pers toe, de Italiaanse kruiden en bak even mee, terwijl je roert. Giet er een scheut rode wijn op en voeg de tomaten toe. Doe er ook een groentebouillonblokje en eventueel een laurierblaadje bij. Laat dit minimaal een uur sudderen op een heel lage vlam: dit is het geheim van een echt lekkere Bolognese! Roer af en toe en controleer of er genoeg vocht in de pan is, anders doe je er een klein beetje water bij, maar meestal is dit niet nodig. Proef voor p&z en je saus is klaar! Lekker bij de koolraap-spaghetti (of traditionele pasta, of lasagne…)

Koolraapspaghetti maken:
Om koolraapspaghetti te maken is het handig om een spiraalsnijder of een keukenmachine te hebben, maak met een goede dunschiller of een goed keukenmes en wat doorzettingsvermogen kom je er ook!
Snijd onder- en bovenkant van de koolraap af en schil de knol met een dunschiller. Soms is de schil een beetje houtig, dit moet er echt af, want deze is taai en hard. Snijd de koolraap in stukken en daarna in pasklare brokken voor je spiraalsnijder of keukenmachine. Of maak mooie linten met een dunschiller of dunne ‘julienne’ reepjes. Breng een pan water aan de kook, zoals je dat ook voor pasta doet. Ik doe er vaak een laurierblad en een snuf zout in. Kook de koolraapsliertjes tot je ze zacht genoeg vindt (even testen). Giet af in een vergiet, maar bewaar het kookvocht: het kookwater is goed om een soep mee te maken, want vol goede kooraapstofjes. Roer een beetje olijfolie door de koolraapsliertjes en strooi er wat peper over.

Serveer met de Bolognesesaus en geraspte kaas.

 

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK