Koude bietensoep uit Litouwen
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
Gember is prachtig. In elk zichzelf respecterende horecagelegenheid kun je tegenwoordig gemberthee krijgen en dat is in deze tijd van…
Bekijk het receptBij boerenkool denk je meestal aan stamppot, natuurlijk, hartstikke lekker, maar wist je dat je het ook prachtig kan stoven?
Bekijk het receptDeze soep is een beetje als gazpacho, maar dan van bietjes. Geen idee of het volgende week weer zo heet wordt, maar deze week had ik zin in koud! Door alle hittestress ontdekte ik pas bij het opmaken van deze pagina dat ik vorige week met dezelfde groente heb gekookt. Kan je mooi zien hoe je kan variëren met groente, want de gerechten zijn helemaal anders. In Litouwen eten ze gebakken aardappels bij deze soep, naar het schijnt, mij lijkt een lekker broodje ook prima.
Ingrediënten
1 bos bietjes, 1 ui, 1 teen knoflook, scheutje olie, 1 komkommer, ½ l kefir of volle karnemelk, 2 eieren, 125 ml zure room, 2 el citroensap, 1 bosje verse dille of peterselie, eventueel scheut wodka, p&z
Bereiding
Snijd het loof van de bieten en zet de bieten op met ruim water. Kook ze in een half uur gaar en laat afkoelen. Pel ui en knoflook en fruit in een scheutje olie glazig. Was het bietenloof en hak in stukjes. Stoof dit mee met de uien tot het geslonken is. Wrijf de schil van de bietjes en snijd ze in stukjes. Doe de gebruiken groente, bietenstukjes en kefir in de blender en pureer tot een gladde soep. Maak op smaak met p&z. Snijd de komkommer in kleine blokjes en sprenkel het citroensap erover. Meng door de bietensoep en zet het geheel in de koelkast, minstens 4 uur, het liefst een hele nacht. Haal de soep een halfuur voor het opdienen uit de koelkast. Kook de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze en snijd in kwarten of plakjes. Hak de dille of peterselie fijn. Serveer de soep met een royale royale lepel zure room, wat fijngehakte kruiden en garneer met ei.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 377
- Volgende »