Linzensalade voor bij allerlei groente

Print Friendly, PDF & Email

Linzensalade met kruiden en gekookte bietjes

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Prei, paksoi, spitskool, bietjes, wortel of bloemkool, wat het ook wordt, al deze groenten smaken heerlijk wanneer je ze simpel bereidt en serveert met een eenvoudige linzensalade! Linzen zijn een fantastische eiwitbron, ideaal voor iedereen die graag wat minder vlees wil eten. Deze linzensalade is een echte  vegetarische topper, koud en (lauw-)warm lekker, geschikt voor picknicks en potlucks, want je kan het van te voren al maken. Linzen uit een potje of blikje kunnen ook, maar zijn vaak net iets te zacht voor een mooie salade. En het is nauwelijks moeite  om ze zelf te koken, je hoeft ze niet te weken zoals andere peulvruchten. Doe geen zout in het kookwater. Ik gebruik graag de kleine berg -of  Puy-linzen, maar groene, bruine, zwarte zijn ook prima. Rode linzen zijn niet geschikt, omdat ze gepeld zijn en uit elkaar vallen. Kook de linzen vooral niet te gaar.

Ingrediënten

200 g linzen, 1 kleine ui, 1 kleine sjalot of rode ui, 1-2 tenen knoflook, snuf komijn, 2 -3 el citroensap, 3 el olijfolie, p&z, groene kruiden naar keuze bv. peterselie en munt of basilicum of koriander of misschien wel alle vier!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel uien en knoflook. Controleer de linzen op steentjes (altijd doen!) en was ze. Zet ze op met zoveel water dat ze ruim onderstaan en doe er één teen knoflook bij, de gewone ui in zijn geheel en eventueel een snuf komijn. Kook tot je ze zacht genoeg vindt, controleer af en toe of er nog genoeg water is. Kleine linzen zijn na ongeveer 25 min. zacht genoeg. Intussen snijd je het rode uitje heel fijn en mengt het in een kom met citroensap en een ruime snuf zout, ook hier kan je wat komijn toevoegen. Voeg ook de andere teen knoflook uit de pers toe, als je van knoflook houdt. Was vast de groene kruiden. Intussen kun je ook de groente die je er bij wilt eten bereiden, hieronder mijn suggesties. Als de linzen gaar zijn, giet je ze af en verwijder je ui en knoflook. Meng ze, nog warm, met het ui-citroenmengsel. Giet er olijfolie bij, hak de kruiden en roer die er door. Maal er wat peper over en als je wilt ook nog wat komijnpoeder. Proef. Meng met de groente, of eet het naast elkaar, wat je wilt.

 Prei: Stoof de prei met wat citroensap of balsamicoazijn en wat suiker. Hou je van kruidig, probeer dan eens een beetje harissa of ras el hanout.

Paksoi: Heel fijn gesneden kan paksoi ook rauw, heerlijk in combinatie met tomaat en iets zachts als avocado of zachte geitenkaas. Gestoofd lekker met een scheutje tamari. Bak de witte delen wat langer dan het groene blad.

Bietjes: Spoel ze even af en kook ze in ruim water gaar, een beetje invetten en dan een uurtje in de hete oven kan ook. Daarna laat je ze eventueel schrikken onder koud stromend water en snijd je onder- en bovenkant af en wrijf je het velletje eraf.  Heerlijk met yoghurt of geitenkaas erbij.

Wortel: superlekker uit de oven, gewoon gekookt of rauw geraspt. Sesamzaad is er lekker bij, tijm ook.

Bloemkool: rauw in roosjes, uit de oven of gestoofd. Lekker met een beetje oregano, tijm en sesamzaad erover (of za’tar, als je dat hebt).

Spitskool: Simpel gestoofd, even in de wok en dan een scheutje water erop en een deksel. Lekker met komijnzaadjes of een beetje kerrie. Oregano is ook erg lekker.