Moussaka met aubergine en pastinaak
Wij eten regelmatig bewust geen of weinig koolhydraten tijdens onze avondmaaltijd. In de middag eten we iets koolhydraat-rijks, zoals rijst of pasta met groente, in de avond eten we iets eiwit-rijks (vlees, bonen, eieren, vis) met weer groente. En dat voelt fijn en licht. Vaak eten we dan naast een bladgroente ook een wortelgroente of bijvoorbeeld geroosterde pompoen, want zeker het werk op het land maakt wel hongerig! Pastinaak was, voor dat de aardappel zijn intrede deed in onze eetcultuur, een heel vertrouwd gewas. En het smaakt fantastisch met tomaat en lamsgehakt, dus het kan vast ook in moussaka! Morgen gaat dit gerecht de oven in, dus vandaar dat de kaas op de foto nog niet gesmolten is. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zal smaken.
Ingrediënten
1 grote aubergine, 700 g pastinaken, 1 ui (of sjalot), 1 teen knoflook, 300 g runder- of lamsgehakt, 1 tl tijm, 1 tl basilicum, ½ tl kaneel, p&z, 100 g kaas, bv. manchego
Bereiding
Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd in dunne plakjes. Kook of stoom ze voor tot ze nét zacht zijn (ongeveer 8 min.) . laat daarna uitlekken in een vergiet. Snijd de aubergine in plakken, giet een scheutje olie in een pan en bak de plakken aubergine in een pan totdat ze wat zacht worden, leg ze daarna op een keukenpapiertje. Pel en snipper de ui en knoflook en bak glazig in een scheut olie. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg ook de tijm, basilicum en kaneel toe en maak op smaak met p&z. Giet de passata erbij en laat even pruttelen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en beleg de bodem met plakjes pastinaak. Daarboven op gaat een dunne laag tomatensaus, dan plakken aubergine, weer tomatensaus, pastinaak, tomatensaus, aubergine en tot slot het laatste beetje tomatensaus. Bestrooi met de peterselie en strooi er desgewenst geraspte kaas over. Bak 30 min. in een voorverwarmde oven (200°C). Lekker met een groene salade!
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 377
- Volgende »