Zuurkoolschotel met ananas

Print Friendly, PDF & Email

Soms kan je verlangen naar smaken van vroeger en zo kwam er weer eens zuurkoolschotel met ananas op tafel bij ons. Normaal zit er bij ons nooit fruit in het eten, maar de grootse fruit-criticus was een avond de deur uit, dus vooruit met de nostalgie. Mijn moeder maakte vroeger dit soort zuurkoolschotels, die kokend heet in een glazen ovenschaal op tafel kwamen en dan bubbelde alles daarbinnen, weet ik nog. Zij maakte het met hamblokjes, ik koos voor vriendelijker tofu en dat smaakte prima!

Ingrediënten

1 zakje zuurkool, 1 kg aardappels, 1 potje ananas op sap, 1 grote ui, 1 bakje gekruide tofureepjes, boter; twee ruime eetlepels, scheut melk of kookvocht, (vegans nemen olie om te bakken en sojaroom voor door de puree), nootmuskaat, peper & zout, eventueel een rode (ramiro-)paprika

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in stukken, zet ze op met koud water en kook ze gaar. Zet de zuurkool op in een andere pan met een bodempje water. Kook dit 10 min. Pel en snipper de ui grof. Verwarm een flinke klont boter in een koekenpan en fruit hierin de ui zacht. Snijd intussen de paprika in stukjes en laat de ananas uitlekken. Verwarm de oven voor op 200ºC. Voeg de paprika en de tofureepjes toe aan de ui en laat even meebakken. In sneed de ananasblokjes nog wat kleiner, maar dat hoeft niet perse. Voeg ze toe aan de uien-pan. Draai het vuur uit. Giet de aardappels af en maak een smeuïge puree met boter, melk (of sojaroom of kookvocht) en maak goed op smaak met peper & zout en wat nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en bedek met 1/3 van de puree. Bedek met de helft van de zuurkool, daarop de helft van het uien-tofumengsel. Daarna komt weer ½ puree, dan de rest van de zuurkool, de tofu en sluit af met de puree. Strijk mooi glad, maak er met een vork mooie streepjes in en verdeel er een paar vlokjes boter over. Laat in de oven in 20 min. goed heet worden en een mooi kleurtje krijgen, gebruik even de grill als je die hebt.