Pasta met preisaus

preisaus met pasta

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Koolraap brengt vitaliteit en -ook handig- een lampionnetje

koolraap

Een koolraap is een minder geliefde groente, sommige mensen kennen deze knoepert zelfs niet eens!

Bekijk het recept

Indiase bloemkoolsoep met naanbrood

Indiase bloemkoolsoep met naanbrood

O, ja, bloemkool is zo veelzijdig! Deze keer belandde hij in een lekker kruidig soepje en we bakten er zelf…

Bekijk het recept

– een recept geschreven voor kinderen –
Hou je niet zo van prei? Als je de groente pureert samen met kaas, wordt het een heel lekkere pastasaus! Die lust je vast! Ik heb dit recept speciaal uitgeschreven voor kinderen, zo overzichtelijk mogelijk. Geoefende koks maken er ook nog een lekkere salade bij, of kan je dat misschien uitbesteden aan je jongere broertje of zusje?

Ingrediënten

750 gram prei, ½ bouillonblokje, 1 teen knoflook, scheutje olie, 350 gram pasta, eventueel 1 laurierblad, 150 gram pittige kaas, ½ eetlepel Italiaanse kruiden, 1 deciliter crème fraîche, peper, zout

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

1* Pel het teentje knoflook.
2* Maak de prei schoon, dat doe je als volgt:
Verwijder eventueel lelijk blad van de prei en snijd de bovenkanten bij. Het groen kun je gewoon eten, dus dat hoef je echt niet allemaal weg te gooien. Halveer de prei in de lengte, door in het witte gedeelte, net boven de wortelvoet, een mes te zetten en dan naar boven toe het mes er door te halen. Nu heb je een soort waaier van prei, die je gemakkelijk onder de kraan kunt schoonspoelen. Zwiep daarna het water eruit en snijd de prei in stukjes. De wortelvoet snijd je er als laatste af en die gooi je weg.
Zo verlies je weinig smaak en vitaminen, het scheelt een hoop gedoe en bovendien is je prei niet zo nat!
Snijd daarna de prei in smalle stukjes.
3* Rasp de kaas op een bord. Je kunt hier ook heel goed restjes kaas voor gebruiken!
4*Breng een grote pan water aan de kook voor de pasta. Daar kun je als je wilt een laurierblaadje bij doen en een royale snuf zout.
5*Verwarm in een ruime pan een scheutje olie, pers de knoflookteen er boven uit en bak heel even.
6*Doe er dan de prei bij en bak al omscheppend een paar minuten.
7*Druk het bouillonblokje fijn op de bodem van de pan en giet er 1 flinke kop water bij.
8*Doe ook de Italiaanse kruiden erbij. Roer door en doe de deksel op de pan, laat op een laag vuur gaar stoven.
9*Kook intussen de pasta, kijk op het pak hoe lang het moet.
10*Kijk ook even of er nog genoeg vocht bij de prei zit, het hoeft niet veel te zijn, maar het moet natuurlijk niet aanbakken!
11* Wanneer de prei gaar is (na ongeveer 8 min.) doe je de crème fraîche erbij en pureer je het met de staafmixer. Pas op voor spatten!
12* Roer de kaas erdoor een flinke soeplepel van het kookvocht van de pasta, tot de saus de dikte heeft die jij fijn vindt.
13*Breng de saus op smaak met versgemalen peper.
14*Giet voorzichtig de pasta af  (vraag hulp als je dat spannend vindt!).
15* Serveer de pasta met de saus. Misschien wil je er nog wat extra kaas op raspen?