Koolrabi met tomaat en oregano

Print Friendly, PDF & Email

gestoofde koolrabi met tomaat, champignons en oregano. gecombineerd met gierst.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

De koolfamilie is heel uitgebreid: broccoli, meiraap, koolrabi en zelfs de rucola horen allemaal bij de enorme familie van kruisbloemigen. Ze hebben allemaal die  onmiskenbare, beetje pittige smaak, die ons er aan herinnert hoe vitaliserend deze familie is. Koolrabi moet je wel even schillen, vooral de wat houtige onderkant, daar zitten soms wat harde stukjes in die je eetplezier bederven. Met een dunschiller gaat het prima. Schil de knolletjes en verwerk ze rauw in een salade, stoof het blad of stoof zowel knol als blad. Het blad kan je ook goed verwerken in een soepje.
Koolrabi is een heerlijke knol om zo rauw weg te knagen, met een frisse dressing of juist romige dip, wat je wilt. In dunne plakjes op een boterham met kaas maakt het een frisse lunch. Wil je toch liever wat warms, roerbak of stoom hem dan, niet te lang. De smaak heeft iets van bloemkool. Wij gaven hem deze week een Mediterraan zetje met oregano en tomaat. We voegde ook nog gebakken champignons toe, andere paddenstoelen zoals portabella of oesterzwam kunnen natuurlijk ook, zonder paddenstoelen is ook een optie. Lekker met gierst of een goede pasta.

 

Ingrediënten

  • 2 koolrabi’s
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 bakje champignons
  • 3 tomaten
  • handvol oreganoblaadjes
  • olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en knoflook en snijd de ui in halve ringen of grove snippers. Verwarm een scheut olijfolie in een flinke pan en fruit op zacht vuur de ui zacht. Snijd het blad van de koolrabi’s en was het. Schil de koolrabi-knolletjes, aan de onderkant zitten soms wat houterige vezels, dus schil ze zorgvuldig. De schil aan de bovenkant is juist vaak zacht, die kan je gewoon eten. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Voeg ze toe aan de uienpan en pers ook de knoflook erbij. Snijd het blad en de steeltjes van de koolrabi in kleine stukjes. De  koolrabi’s snijd je in blokjes. Verwarm wat olie in een ruime pan en strooi er een snufje zout in. Sauteer eerst het blad tot het slinkt en voeg dan de knol toe. Giet er een scheutje water bij en stoof met een deksel op de pan tot je het zacht genoeg vindt. (5-10 min.) Intussen snijd je de kroontjes uit de tomaten en snijd deze in blokjes. Was de oregano en haal het blad van de steeltjes. Hak een flinke handvol bladjes grof. Voed de tomaat en oregano toe aan de koolrabi, schep ook het champignon-uien mengsel erdoor en maak op smaak met p&z.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK