Pastinaak met jackfruit stoofpot

Pastinaak met jackfruit stoofpot

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Genoeg regenachtigheid om een lekkere stoofpot te maken, dacht ik zo. Je moet er wel wat tijd voor uittrekken, al smaakt hij met wat steviger groente ook al prima. Sommige lieden koken een paar dagen vooruit, dan zijn stoofpotten bij uitstek geschikt, want na een dagje smaken ze vaak nog lekkerder.
Nieuw in ons assortiment is Jackfruit, eigenlijk een tropische vrucht die in nog niet rijp stadium wordt verwerkt als vleesvervanger. Je kan er prachtig een soort vegan pulled-pork mee maken, ik verwekte hem in deze vegan stoofpot. Let wel, qua eiwit komt hij echt niet in de buurt van vlees of peulvrucht, maar voor een keer kan je ook wel met wat minder eiwit toe hoor. Hoe leuk, om weer eens wat nieuws te eten!

Ingrediënten

700 g pastinaak, 1 flinke ui, 1 wortel, 3-4 stengels bleekselderij, eventueel 1 rode paprika en 1 (zoete) aardappel, 3 el olijfolie, 2 tl Italiaanse kruiden, 1 tl gerookte paprika, 1 tl paprikapoeder, eventueel een snuf cayennepeper of chilipoeder, p&z, 1 blik tomatenstukjes, 1 blik jackfruit, kleine handje verse peterselie

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en snijd in grove snippers. Boen of schil peen en pastinaak en snijd in stukjes. Was de bleekselderij en snijd in boogjes. Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui glazig. Voeg de kruiden toe en daarna de wortel, pastinaak en bleekselderijstukjes. Strooi er wat p&z over en bak ongeveer 5 min. Voeg dan de tomatenstukjes toe en vul het blik met water en voeg dat ook toe. Eventueel snijd je nog zoete aardappel en paprika in stukjes en die voeg je ook toe. Laat alles met een deksel op de pan minstens een half uur sudderen, 50 min. mag ook. Roer af en toe en controleer af en toe of er genoeg vocht in de pan zit. Laat het jackfruit uitlekken in een vergiet en snijd de stukken eventueel wat kleiner. Voeg ze toe aan de stoofpot en proef meteen even of je de smaak al goed vindt worden. Stoof nog 10-20 min. en dien op met rijst, quinoa of een ander graan. Strooi er op het bord nog wat peterselie over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK