Peper parade

verschillende soorten pepers in beeld

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Paksoistamppot met tempé en paprika

een jkeurige stamppot met tempé en paprika

Stamppot!? In deze tijd van het jaar? Ja hoor, deze paksoistamppot met een exotisch tintje kan prima! Als je van…

Bekijk het recept

Classic coleslaw

knapperige slade met spitskool en geraspte wortel
Bekijk het recept

Het is een hete zomer bij Kievit: een flink deel van de kas staat vol met peper  planten! We hebben maar liefst 4 soorten staan: de Jalapeño, de Padron, de Cayenne en de Madame Jeanette. Voor de lol (we weten nog niet helemaal zeker wiens lol precies) hebben we ook nog 5 planten ‘Carolina Reaper’ staan, die staan bekend als de heetste peper die er is).

‘Ja, hoe zit dat, met die heetheid van pepers? Een Amerikaanse scheikundige, Wilbur Scoville, deed in 1912 smaaktesten en ontwikkelde op deze manier de zgn. Scoville-schaal, waarmee de heetheid van de pepers kan worden uitgedrukt. Die heetheid van de pepers hangt af van de hoeveelheid capsaÏcine in pepers, het is de stof die voor dat branderige gevoel in je mond zorgt.  De heetheid wordt verder beïnvloed door verschillende factoren zoals de grootte n rijpheid van de peper en kan dus binnen de soort ook nog aardig variëren. De groene padron staan bekend als niet scherpe peper, maar 1 op de tien blijkt dat toch te zijn, dus blijf altijd op je hoede! Overigens helpt spoelen met water niet echt als je onverhoopt te heet gegeten hebt. Beter is spoelen met melk, extra happen droge rijst nemen of spoelen met baking soda. Dat helpt ook als je per ongeluk met peperhanden op je gezicht hebt gewreven: een papje van wat bakingsoda en water er een paar minuten op wrijven, daarna afspoelen. Altijd handig om te weten, in Huize Kievit hebben we het nodig gehad, omdat ze heetheid van de Madame Jeanettes onderschat werd!

De Padron is zoals gezegd meestal niet echt heet, de Jalapeño ook niet echt. En Zeker als je de pitjes en witte ‘ribben’ aan de binnenkant van de peper er uit snijd, daar zitten de heetste stukken!

De Padron wordt in Spanje gegeten als snack; gegrilld met een beetje zout is het een bekende tapas. Meestal is hij niet scherp, soms zit er een scherpe tussen.

De Jalapeño leent zich daar ook voor, het is een populaire Mexicaanse peper met een milde pittigheid. Lekker in salades en salsa’s en  als topping op Mexicaanse gerechten. Ook de chipotle-saus wordt van deze peper gemaakt.

De Cayenne peper is wel heet, je kent hem ook als Spaanse peper en is de bekendste peper die in tal van keukens gebruikt wordt. De rode is heter dan de groene, omdat hij rijper is.

De heetste peper van de vier is de Madame de Jeanette, ondanks haar zwierige naam best een bitch van een peper. Ik vind het lekker om haar een tijdje in zijn geheel mee te stoven in een flinke stoofpot, maar hoe langer je haar in de pan laat, hoe heter je gerecht wordt. Zeker in de Surinaamse keuken is deze peper zeer veel gebruikt.

Hou je echt heel erg van heet, dan kun je een persoonlijke, gemotiveerde aanvraag doen voor de Carolina Reaper (niet op de foto, want nog niet rijp). Deze peper is ( of was tot 2023) de heetste peper van de wereld en er zijn wel eens mensen met klachten op de eerste hulp beland, dus enige voorzichtigheid is geboden. Handschoenen aan bij het bereiden en uit de buurt van kinderen houden! Voor liefhebbers schijnt het wel een smakelijke peper te zijn …..

Ingrediënten

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK