Polenta met auberginesaus

Als je de tijd neemt om aubergines eerst even te laten zweten met zout, zijn ze daarna veel smakelijker! Tijd doet soms echt wonderen in de keuken. In deze saus verdwijnen de aubergines bijna, samen met de tomaat en ui worden ze tot een heel smakelijke saus. Dat smaakt erg goed met een bordje warme polenta, dat is echt lekker voedsel in de herfst. Ook rijst, couscous of pasta smaken erg goed met deze saus.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • keukenzout
  • 2-3 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 tl oregano
  • olijfolie
  • p&z

Voor de polenta:

  • 300 g polenta (maisgries)
  • 1 l water
  • 1 tl zout
  • scheutje olijfolie
  • 1 el boter

Voor het serveren eventueel wat vers gehakte peterselie en blokjes feta

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 3 personen

Bereiding

Was de aubergines en snijd de kroontjes er af. Snijd in de lengte doormidden en dan, afhankelijk van de dikte, de helften in twee of drie repen. Snijd in grove stukken en bestrooi royaal met zout. Laat dit 15 tot 30 min. zweten, spoel ze dan af ander de kraan en dep goed droog met een schone theedoek. Pel intussen de ui en knoflook en snijd de ui in grove stukken en hak de knoflook fijn. Verwarm twee pannen met een scheut olie, het beste een koekenpan en een pan met een dikke bodem waar je ook een deksel op kan doen. Fruit in de koekenpan de ui glazig en doe in de andere pan, met een royale scheut olie, de aubergine. Bak beide zo’n 10 min., schep regelmatig om. Breng intussen ook vast een pan met 1 liter water voor de polenta aan de kook. Maak de paprika schoon en snijd in stukjes en voeg na 10 min. toe aan de uienpan, evenals de knoflook. Bij de aubergines doe je eerst de oregano, p&z en 2 tl tomatenpuree. Bak een paar minuten en voeg dan de tomatenstukjes toe. Spoel het blik om met een beetje water en doe dit er ook bij. Voeg de inhoud van de koekenpan ook toe aan de aubergines en stoof alles met een deksel op de pan nog zo’n 15 min., roer af en toe. Intussen maak je de polenta. Voeg 1 tl zout en een klein scheutje olie toe aan het kokende water en roer dan de polenta er door. Roer steeds goed en laat het in een minuut of 5 gaar worden. Pas op voor spatten die zijn lelijk heet. Als het te dik wordt, voeg je nog een beetje water toe, het is de bedoeling dat het een dikke, nog net roerbare pap wordt. Roer de klont boter erdoor en draai het vuur uit. Hak peterselie en feta fijn en serveer de polenta met de auberginesaus en garneer met peterselie en feta.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Knolselderij met rozemarijn uit de oven

Heb je tijd?

Bekijk het recept

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept