Koolraap uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

koolraap uit de oven

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Help, een grote knol in de keuken!
Onbekend is vaak onbemind, maar koolraap is echt goed spul! Tegenwoordig hoort hij heel hip bij de ‘vergeten groente’, maar vroeger was dit een veel gegeten wintergroente. Bomvol vitamine C, hartstikke gezond dus! Koolraap wordt nog wel eens verward met knolraap en koolrabi. Knolraap kennen we als meiraap en herfstraap en is wel familie van deze grote knol, maar heel anders van smaak. Een raapje is gladder, kleiner en radijsachtiger van smaak. Koolrabi is echt een heel ander gewas, alhoewel ook koolfamilie, maar die groeit helemaal boven de grond en smaakt meer als bloemkool. In Schotland hoort koolraap traditioneel bij de haggis (Neeps and haggis), neeps is een eenvoudige puree van koolraap, soms een wortel erbij voor de kleur, boter en p&z.

In Nederland werd koolraap  vroeger gegeten met stroop, zoals over al het beetje saai eten een beetje stroop werd gedaan. Wij gaan liever voor vegetarisch en suikervrij, dus geen haggis en stroop voor ons. Gebakken spekjes zijn trouwens er trouwens wel erg lekker bij, het zout combineert fijn met de wat zoete smaak van de koolraap. Brokjes kaas of een fijne kaassaus kunnen ook.

De koolraap moet je eerst schillen, snijd onder- en bovenkant bij en schil met een goede dunschiller en scherp mes. Net als bij de knolselderij kun je hem eerst in plakken snijden, dat schilt makkelijker. Je kunt hem bakken, stoven, frituren, in de oven bakken, een lekkere puree maken, kortom, zeer veelzijdig. Rauw kan ook, maar combineer dan met andere smaken, zijn smaak is ongekookt niet op zijn best.

Koolraap kun je ook gebruiken voor rösti of, onze ontdekking van vorig seizoen: koolraap-spaghetti. Maak lange linten met een dunschiller of, als je die hebt, een spiraal-snijder. Kook de koolraap als spaghetti en serveer met traditionele of vegetarische Bolognesesaus (een recept vind je op onze blog!) De smaak is zo veel zachter! Gebruik het kookwater vooral als basis voor een soepje, want een beetje vitamineverlies is deze methode wel…

Onderstaand recept is supersimpel, de meeste tijd gaat zitten in de oventi

Ingrediënten

Koolraap; bekertje slagroom; 100 gr belegen kaas; p&z; boter; 2 tl tijm; 3 tenen knoflook; boter om in te vetten.

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175ºC. Schil de koolraap en halveer. Snijd in zo dun mogelijke plakjes met een groot scherp mes. Misschien zijn kwart-maantjes makkelijker te snijden, dat is ook goed. Pel de knoflook en knijp ze uit boven een kommetje. Meng met het bekertje slagroom en de tijm. Vet een ruime ovenschaal in met wat boter. Leg er een laagje koolraapplakjes in en laat ze als dakpannetjes over elkaar liggen. Bestrooi met p&z en lepel er een paar lepels van het slagroommengsel over. Doe zo nog een paar lagen, tot de koolraap op is. Bovenop strooi je een laagje geraspte kaas. Bedek de schaal met een laagje aluminiumfolie en bak minstens 30-45 min. in de oven tot de koolraap zacht is. Bak de laatste 5 min. zonder folie om de bovenkant wat kleur te laten krijgen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK