Raapsteel met bataat, limabonen en tuinkruiden

bataatpuree met daarop een mengsel van raapstelen en limabonen, met groene kruiden en rodee ui er over gestrooid

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Maïsblini’s

blini met mais

Blini’s zijn een uit Oost-Europa afkomstig deeggerecht dat een kruising lijkt tussen een pannenkoek, poffertje en eierkoek. Hieronder een variant…

Bekijk het recept

Sperziebonen-salade

Sperziebonen-salade met tomaat, zwarte bonen, olijf en ui

Dit is een variatie op de klassieke salade Niçoise. Ook klassiekers zijn aan verandering onderhevig, want tijden veranderen, inzichten ook…

Bekijk het recept

Raapstelen en bataat in één maaltijd, dat kan heel goed natuurlijk. Je kunt heel simpel een stamppot maken door de bataat tot puree te stampen en de raapsteel er rauw door te roeren, maar  als je ze apart van elkaar bereid en er nog wat kruiden aan toevoegt, ziet je bordje er opeens uit alsof je in een restaurantje eet! Niet een heel sjiek restaurant, okee, maar een leuk eethuisje, zoiets. En ze schenken ook een leuk wijntje, voor een leuke prijs! Kijk maar eens hier, deze past er bij!  Persoonlijk vond ik de feta helemaal niet nodig, maar liefhebbers voegen dat nog toe.  Bataten, of ook wel zoete aardappels genoemd, zijn geen familie van de aardappels, maar van de haagwinde. Het zijn dan ook geen knolletjes die in de grond worden gepoot in het voorjaar, maar stekjes van groene planten! Bewaar bataten liever niet in de koelkast, op 18 graden blijven ze beter, dus een koel ruimte in je huis is het best.

Ingrediënten

  • 2 bosjes raapstelen
  •  700 g bataat
  • 1  blikje limabonen
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui of 2 stengels bosui
  • 1 limoen
  • 1-2 el olijfolie of 1 el olijfolie en 1 el boter
  • flinke scheut (plantaardige) melk
  • 1 tl ras el hanout
  • ½ tl gedroogde oregano
  • snufje chilipoeder
  • paar takjes verse peterselie, munt en oregano
  • eventueel nog 150 g feta

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de bataten, snijd in grove stukken en kook ze in ongeveer 12 min, tot ze mooi zacht zijn. Pel de knoflook en rode ui als je die gebruikt. Giet de limabonen af en spoel af met koud water. Marineer de limabonen met 1 el olijfolie, ras el hanout, uitgeperste knoflook, gedroogde oregano, gehakte blaadjes verse oregano en een snufje zout. Laat minimaal 10 min. marineren. Was de raapstelen, zwiep het water eruit en snijd in grove stukken. Zet tot gebruik apart. Snijd de feta en de peterselie en munt fijn en de bos-of rode ui in ringetjes of halve ringen. Zet ook even apart. Stamp de baten tot een puree met een scheut melk, een klontje boter of wat olijfolie en breng op smaak met wat chilipoeder en zout. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de bonen 2-3 min. in de hete pan en schep een paar keer om. Voeg dan de raapstelen toe en bak deze mee tot ze geslonken zijn, maar nog wel lekker groen. Schep om en rasp er wat limoenschil over en proef voor p&z. Schep op elk bord wat zoete aardappel puree, daarop het groente mengsel en strooi er de ui, gehakte peterselie en munt en eventueel wat feta over.