Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Print Friendly, PDF & Email

Ribollita is een traditionele Toscaanse soep, heel budgetvriendelijk, er gaan zelfs restjes oud brood in!  Deze soep is het lekkerst als je hem een nachtje laat staan, prima soep dus om van te voren te koken, als je weet dat je morgen (of overmorgen) een drukke dag gaat hebben. Er gaat veel eenvoudige groente in en verrassend weinig kruiden: alleen venkelzaad. En dat geeft een heerlijke smaak in combinatie met de tomaat. Heb je geen venkelzaad, neem dan tijm, of rozemarijn. Uiteraard smaakt dat heel anders, maar ook heel lekker.

Ingrediënten

  • 700 g palmkool
  • 2 grote uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1-2 grote aardappels
  • 2 winterwortels
  • 1 tomaat
  • 1 blik cannellini bonen of 200-300 gr droge witte bonen (een nacht geweekt)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • snuf chilipeper
  • ½ tl venkelzaad  (of tijm of rozemarijn)
  • groentebouillontabletten voor 1 liter
  • 4 sneetjes oud brood
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Week de witte bonen de nacht ervoor en kook ze in een uur of meer gaar met de tomaat geplet en het laurierblaadje. Of gebruik een blik bonen. Maak ook alle andere groente behalve de palmkool, die kan straks, schoon en snijd in stukjes. Neem een ruime pan met een dikke bodem en fruit in een scheutje olie de gehakte ui glazig. Voeg dan wortel, bleekselderij, aardappel, knoflook, chilipoeder en tijm of venkelzaad toe en laat met een deksel schuin op de pan 15-20 min. zweten. Was intussen de palmkool, haal de dikke nerf eruit en snijd in niet te fijne reepjes. Voeg de bonen (uitgelekt), de bouillontabletten en ongeveer een halve liter water toe en breng aan de kook. De tomaat en het laurierblaadje kunnen nu ook in de pan, als je bonen uit blik gebruikt. Voeg als de soep kookt de palmkool toe en de gepelde tomaten. Laat ongeveer 20 min. koken. Voeg het oude brood toe aan de soep en kook nog 10 min. mee. De soep moet dik worden, maar geen puree, dus misschien moet er nog wat water bij. Laat de soep het liefst een nacht staan en warm de volgende dag weer op, serveer met een scheut olijfolie en wat Parmezaanse kaas.