Risotto met groenlof 

Risotto met groenlof  en gebakken oesterzwammen en haloumi

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pasta met palmkool, kikkererwten en citroen

Pasta met palmkool, kikkererwten en citroen

Met citroen wordt het lekker fris.

Bekijk het recept

Hartige taart met witte asperges

Het asperge seizoen is pas halverwege, maar het gaat niet vervelen!

Bekijk het recept

Groenlof is echt een onbekende groente en voor sommige mensen zal het bittertje van dit vitale bladgewas wat te sterk zijn. Hou je niet van bitter, dan kun je er voor kiezen om de groenlof eerst te snijden en dan pas te wassen, daarmee spoel je ook wat vitaminen weg, maar wordt de groente ook wat minder bitter.  Of combineer dit gerecht met gegrilde tomaten, die je een klein beetje suiker geeft, dat is een mooi tegenwicht. Het is een mooi gewas om in de tweede helft van het seizoen te telen, want het kan zelfs wat vorst hebben. Nu is het gelukkig nog lang zover niet, maar voor de moestuinders onder jullie is dit toch een leuk weetje.

Ingrediënten

500 g groenlof, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, zakje oesterzwammen (optioneel), 300 g risottorijst, scheut olijfolie, 2 el boter, 1 groente-of kippenbouillonblokje, eventueel ook 1 laurierblad, 1 glas rode wijn, 1 tl gedroogde salie, peper uit de molen, handvol geraspte kaas – Parmezaan of geitenkaas bijvoorbeeld (optioneel)

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Halveer de groenlof in de lengte en weeg een helft. Je hebt ongeveer 500 g totaal nodig, iets meer of minder is ook goed. Was wat je nodig hebt schoon onder de kraan, de rest eet je morgen gestoofd ergens als bijgerecht bij. Haal de buitenste bladeren los en snijd die vast fijn. Pel ui en knoflook en snijd beide fijn. Breng 1 l water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op en laat eventueel een laurierblaadje er in trekken. Verwarm een scheut olie en fruit de ui en knoflook glazig. Doe de risottorijst er bij en bak al omscheppend tot alle korrels glanzen. Voeg dan het glas rode wijn toe en roer tot het vocht bijna weg is. Dan voeg je het gesneden deel van de groenlof toe en een tl gedroogde salie en roer goed om. Nu kun je de wekker op 15 min. zetten en al roerend je dag wat overpeinzen. Voeg telkens een soeplepel bouillon toe en roer tot het is opgenomen en dan doe je er weer bouillon bij, enzovoort. Misschien heb je niet de hele liter nodig. Tussendoor snijd het de rest van de groenlof in fijne reepjes en als je wilt rasp je een beetje kaas. De oesterzwammen uit het pakket smaken hier fijn bij, dus die kun je alvast in reepjes scheuren (zie aanwijzingen elders op dit blad). Na 15 min. is je risotto waarschijnlijk bijna goed. Verwarm een lepel boter in een pan en smoor hierin het andere deel van de groenloof net aan beetgaar. Na 5 min. voeg je de groenlof toe aan de risotto, roer je de kaas erdoor en geef je het geheel wat peper. Proef even, draai het vuur uit en laat 5 min. met een deksel op de pan staan. In die tijd bak je op hoog vuur de oesterzwammen met een beetje olie en p&z. Serveer de risotto met de gebakken zwammen, wij aten er ook nog gebakken haloumi bij, erg lekkere combinatie met het bittertje van de groenlof!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK