Rode kool met bataat en kikkererwten

Rode kool , bataat en kikkererwten uit de oven, met een kruidig sausje van sinaasappel e, ui en peterselie

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapsteel clafoutis

Raapsteel clafoutis

Ook lekker als koude lunch

Bekijk het recept

Bosbietensalade met geitenkaas

salade met geitenkaas, bosui en pompoenpitjes

Wat doe je met de eerste bosbietjes van het jaar?

Bekijk het recept

Rode kool en bataat samen, kan dat? Ik kwam allerlei leuke recepten tegen op het wereldwijde web en uiteindelijk mixte ik er een stuk of drie en kwam uit op dit gerecht. In een maaltijd wil je vanalles wat: om te beginnen lekker veel groente natuurlijk (check), verder vaak iets vullends, iets eiwitrijks, iets van kleur, misschien ook iets zachts of juist iets knapperigs op je bord.  Deze maaltijd heeft het allemaal. En tot slot maakte ik nog een bijzonder kruidig sausje om de boel een beetje op te spicen, maar je kan ook simpelweg wat gehakte ui en peterselie over het geheel strooien, ook prima. Wil je de maaltijd nog meer aankleden, denk dan aan een schep stevige yoghurt en een naanbroodje, zelf vond ik dat niet nodig. De sesamzaadjes uit het recept vergat ik op de foto te zetten, maar die strooi je er dus ook nog lekker over. Voeg je meteen wat calcium toe aan je maaltijd, en het ziet er nóg lekkerder uit!

Ingrediënten

  • 700 g zoete aardappel
  • ongeveer 500 g rode kool
  • 1 blikje of pot kikkererwten
  • 2 el harissa
  • 3 el olijfolie mild
  • 2 sjalotten
  • half zakje (handje) verse peterselie
  • 1 sinaasappel
  • ½ tl chilivlokken of stukje rode peper
  • 1 teen knoflook
  • p&z
  • 3 el vergine olijfolie
  • 2 el sesamzaad

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de kikkererwten af in een zeef onder de kraan en spreid uit op een stuk keukenpapier en dep droog. Schil de bataat en snijd in blokjes, niet te klein. Hussel in een kom om met 1 el olijfolie en spreid uit op een bakplaat. Halveer de rode kool, verwijder lelijk blad en de harde kern. Snijd de kool in stukjes en doe in de kom die je voor de bataat gebruikte. Snipper 1 sjalotje fijn en meng, samen met 1 el olie en wat p&z door de rode kool. Schep de rode kool op een tweede bakplaat, laat ruimte vrij voor de kikkererwten. Hussel tenslotte de kikkererwten om met een lepel olie en 2 el harissa en leg die naast de rode kool op de bakplaat. Rasp ongeveer 1 el schil van de sinaasappel, doe dit in een kommetje. Halveer de sinaasappel en pers 1 helft uit. Verdeel dit sap over de rode kool en dek de rode kool af met een stukje bakpapier. De kikkererwten laat je vrij, die moeten een beetje knapperig worden! Schuif de bakplaten in de oven, de kool bovenin, de bataat eronder. Zet de kookwekker op 15 min.  Rooster dan de sesamzaadjes tot ze een beetje gaan kleuren in een droge koekenpan en laat dan afkoelen op een bordje. Pers de tweede helft van de sinaasappel uit en doe het sap in het hakmolentje van je staafmixer of blenderbeker. Was de peterselie en voeg toe. Snipper sjalot en knoflookteentje fijn  en ook een stukje peper. Mix dit alles samen tot de peterselie fijn is, voeg ook de vergine olijfolie en wat p&z toe. Giet het dan in het kommetje bij de sinaasappelrasp. Na 15 min schep je de kikkererwten, bataat en rode kool een keer om, zet de wekker op nog een keer 10 min. en verwijdert het bakpapiertje van de kool. Waarschijnlijk is hierna alles gaar. Serveer de rode kool naast de bataat, sprenkel wat van de sinaasappeldressing over de rode kool en verdeel de kikkererwten over de kool. Strooi tot slot er nog wat sesamzaadjes over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK