Romanesco-curry met citroengras en amandel
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
Het asperge seizoen is pas halverwege, maar het gaat niet vervelen!
Bekijk het receptDe romanesco bloemkool is een prachtige verschijning, bijna jammer om hem in stukjes te snijden. De jongste dochter kreeg op haar kunstles te horen over de ‘reeks van Fibonacci’, die je behalve in de romanesco bijvoorbeeld ook terug vindt in artisjokken, zonnebloemen en ananas, maar bijna nergens zó gaaf als bij deze groene vriend. Verwonder je en daarna: rigoreus het mes er in !
Ingrediënten
1 romanesco, 1 el kokosvet, 1 rode ui, 1 rode peper (optioneel), 1 stukje gember (ongeveer 1 el gehakt), 1 limoen, 1 stengel citroengras, 2 tl geelwortel (kurkuma), 2 tl gemalen komijn, 1 el garam massala, p&z, 1 blikje kokosmelk (400 ml), flinke handvol amandelen, verse koriander, 2 tl kokossuiker, p&z, eventueel ook vis, kip of tofu, naar wens
Bereiding
Verdeel de romanesco in roosjes, de stronk kan mee in plakjes en was ze goed. Rooster of stoom ze gaar. Roosteren gaat op 200ºC, voor 25-25 min. in de oven. Hussel ze om met een beetje olie en geef ze wat p&z. Stomen gaat sneller: 10 min. in een stoommandje. Ondertussen kook je ook rijst, gierst, of quinoa, of wat je er ook nog bij wilt eten. Dan maak je de curry-saus: pel en sipper de ui, schil de gember en hak fijn, maak het pepertje schoon en snijd in stukjes, als je die gebruikt. Verhit wat kokosvet in een ruime pan en fruit in 4 min. de ui glazig. Voeg de rode peper en gember toe en bak zachtjes mee. Kneus met een de vlakke kant van een groot mes de stengel citroengras, of probeer er een knoop in te leggen en voeg die toe aan de pan, rasp de schil van de limoen boven de pan en voeg het geelwortelpoeder, komijn en garam massala toe. Roer om en voeg het blikje kokosmelk toe en een snuf zout. Laat 10 min. pruttelen, voeg wat water toe als je het te dik vindt. In deze saus kun je uitstekend een stukje witvis, biologische kipfilet of lekkere blokjes tofu laten mee garen. Intussen rooster je in een droog pannetje de amandelen tot ze net aan kleuren en laat ze daarna afkoelen op een bordje. Hak ook de koriander in stukjes. Proef de saus en roer er naar smaak nog de suiker door, wat limoensap misschien en nog wat p&z? Vis de stengel citroengras uit de saus en serveer de saus bij de romanesco, de rijst en strooi over het bord wat amandelen en gehakte koriander.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 377
- Volgende »