Romige prei met pasta

linzenpasta met prei-notensaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept

Aardappels met rozemarijn

Net even anders uit de oven

Bekijk het recept

Dit eenvoudige recept is een goede manier om prei te serveren als je dat een beetje een lastige groente vindt. Eventueel kun je zelfs de saus pureren, dat deed ik toen mijn kinderen nog geen prei lustten.  Als je van die leuke linzen- of erwtenpasta gebruikt, heb je ook meteen eiwitten binnen, helemaal leuk in deze  Nationale week zonder vlees!
In veel recepten lees ik ‘snijd de prei in stukjes en was ze’. Zonde van de smaak en vitamines die de prei voor ons gemaakt heeft! Tenzij je persé ronde ringetjes wilt, vind ik mijn methode veel praktischer en je behoud meer voedingstoffen en smaak. Snijd eerst lelijke uiteinden van de prei af (maar niet alle groen, dat kun je echt gewoon eten!) en haal eventueel lelijk blad weg. Steek dan een scherp mes dwars door de prei, in het wit, net boven onderkant. Haal het mes behoedzaam naar boven, zodat je de prei in twee helften snijd, die onder nog net aan elkaar vastzitten. Was nu de preibladen schoon, in een bak water of onder de stromende kraan. Zwiep het water eruit en snijd de prei in stukjes, het kontje snijd je er als laatste af.

Ingrediënten

700 g prei, 1 teen knoflook, scheut olijfolie, 1 tl oregano, 1 el bloem, 1 pakje sojaroom,  75 g walnoten of gemengde noten, p&z, beetje citroenrasp, 300 pasta naar keuze (met linzenpasta heb je meteen ook wat eiwitten erbij)!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet vast water op voor de pasta. Maak de prei schoon en snijd in stukjes. Pel de knoflook. Verwarm een scheut olie in een ruime pan en bak al omscheppend de prei tot het wat slinkt. Pers de knoflook erbij, voeg wat oregano en p&z toe. Kook intussen ook de pasta, volgens aanwijzing op het pak. Hak de noten grof. Strooi een lepel bloem over de prei en roer goed door. Voeg de room toe en een kopje water of wat kookvocht van de pasta. Iets meer of minder mag ook, kijk hoe dik je de saus wilt. Roer 2/3 van de noten door de saus en proef voor p&z. Rasp een beetje citroenschil boven de saus. Giet de pasta af. Serveer de saus op de pasta en bestrooi met de rest van de gehakte noten.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK