Romige risotto met prei

Romige risotto met prei

geschreven door Kievit op 9 maart 2019

Risotto is altijd leuk koken. Het is vast een beetje oneerbiedig, maar eigenlijk heeft het wel iets van onze stamppot. Rijst en groente in één pan, lekker roeren tot het zacht en gaar en zo naar binnen te lepelen is. Perfect voor een gure dag. Deze preirisotto is heel zacht van smaak door de boter en room. Extra lekker met een stukje gebakken vis of een gepocheerd eitje erbij.

Nico’s wijntip

Château Grand Launay Sauvignon Gris 2016

Dit sympathieke kasteel bezit een hectare wijngaard beplant met sauvignon-gris. Dit is een familiegenoot van sauvignon blanc, maar krijgt (net als pinot gris en roter veltliner) een licht roze schil in optimale rijpheid. Dit geeft de wijn nét dat beetje extra. Meer geurdiepte, meer finesse en ook in de mond meer smaak en lengte. Een droge verfijnde witte Bordeaux.

Ingrediënten

  • 500 g prei
  • 300 g risottorijst
  • 1 flinke el boter
  • 1 bouillonblokje (ik gebruikte kippenbouillon)
  • 1 laurierblad
  • scheut room
  • p&z
  •  geraspte Pecorino of andere pittige kaas
  • eventueel wat peterselie
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 35 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Snijdt lelijke delen van de prei, maar laat de onderkant nog even zitten. Steek met een scherp mes nét boven de onderkant dwars door de prei en snijd dan van onder naar boven de prei overlangs doormidden. Nu heb je een soort preiwaaier die je heel gemakkelijk onder de stromende kraan kunt wassen. Je zwiept het water eruit en snijdt hem in mooie stukjes. Het onderkantje gaat als laatste eraf en die gooi je weg. Zo blijven meer smaak en vitamines behouden en heb je niet zo’n gedoe met natte stukjes prei in een wasbak.  Maak 1 liter bouillon met 1 kippenbouillonblokje. Dat is niet erg zout, maar dat kan je altijd nog toevoegen. Houd de bouillon warm op een plaatje of lage vlam. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak de prei ongeveer 5 min. Roer de rijst erdoor. Als alle korrels vochtig glanzen, begin je met lepel voor lepel bouillon toevoegen. Eerst een glas witte wijn kan trouwens ook, voor de luxedieren onder ons. Roer goed en wacht steeds tot de bouillon is opgenomen. Na ongeveer 20 min. is de risotto gaar. Als je te weinig bouillon hebt: neem nog wat heet water. Rasp alvast wat kaas. Proef of de risotto gaar en goed op smaak is. Hij moet smeuïg zijn, maar nog wel wat bite hebben. Draai het vuur uit, voeg een scheut room toe (of nog een lepel boter) en een grote handvol geraspte kaas. Proef voor p&z en roer er eventueel wat gehakte peterselie door. Op het bord strooi je er nog wat geraspte kaas over.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!