Romige risotto met prei

Print Friendly, PDF & Email

Romige risotto met prei

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Risotto met gele biet en walnoten

Print Friendly, PDF & Email

Risotto kan je met bijna alle groenten maken, dus ook met gele bietjes! Wij deden er lekker verse tijm bij,…

Bekijk het recept

Preisoep met aardappel en mosterd

Aardappel-preisoep
Print Friendly, PDF & Email

Een simpel en snel soepje, soms is dat precies wat je wilt. Deze preisoep voldoet aan deze eis.

Bekijk het recept

Risotto is altijd leuk koken. Het is vast een beetje oneerbiedig, maar eigenlijk heeft het wel iets van onze stamppot. Rijst en groente in één pan, lekker roeren tot het zacht en gaar en zo naar binnen te lepelen is. Perfect voor een gure dag. Deze risotto met prei is heel zacht van smaak door de boter en room. Extra lekker met een stukje gebakken vis of een gepocheerd eitje erbij.

Wil je er een lekkere wijn bij, kies bijvoorbeeld château Grand Launay Sauvignon Gris 2016

 

Ingrediënten

500 g prei, 300 g risottorijst, 1 flinke el boter, 1 bouillonblokje (ik gebruikte kippenbouillon), 1 laurierblad, scheut room, p&z,  geraspte Pecorino of andere pittige kaas, eventueel wat peterselie

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd lelijke delen van de prei, maar laat de onderkant nog even zitten. Steek met een scherp mes nét boven de onderkant dwars door de prei en snijd dan van onder naar boven de prei overlangs doormidden. Nu heb je een soort preiwaaier die je heel gemakkelijk onder de stromende kraan kunt wassen. Je zwiept het water eruit en snijdt hem in mooie stukjes. Het onderkantje gaat als laatste eraf en die gooi je weg. Zo blijven meer smaak en vitamines behouden en heb je niet zo’n gedoe met natte stukjes prei in een wasbak.  Maak 1 liter bouillon met 1 kippenbouillonblokje. Dat is niet erg zout, maar dat kan je altijd nog toevoegen. Houd de bouillon warm op een plaatje of lage vlam. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en bak de prei ongeveer 5 min. Roer de rijst erdoor. Als alle korrels vochtig glanzen, begin je met lepel voor lepel bouillon toevoegen. Eerst een glas witte wijn kan trouwens ook, voor de luxedieren onder ons. Roer goed en wacht steeds tot de bouillon is opgenomen. Na ongeveer 20 min. is de risotto gaar. Als je te weinig bouillon hebt: neem nog wat heet water. Rasp alvast wat kaas. Proef of de risotto gaar en goed op smaak is. Hij moet smeuïg zijn, maar nog wel wat bite hebben. Draai het vuur uit, voeg een scheut room toe (of nog een lepel boter) en een grote handvol geraspte kaas. Proef voor p&z en roer er eventueel wat gehakte peterselie door. Op het bord strooi je er nog wat geraspte kaas over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Risotto met gele biet en walnoten

Print Friendly, PDF & Email

Risotto kan je met bijna alle groenten maken, dus ook met gele bietjes! Wij deden er lekker verse tijm bij,…

Bekijk het recept

Preisoep met aardappel en mosterd

Aardappel-preisoep
Print Friendly, PDF & Email

Een simpel en snel soepje, soms is dat precies wat je wilt. Deze preisoep voldoet aan deze eis.

Bekijk het recept